logo

Кое е нещото, което никога не бива да правите в Оман

Кое е нещото, което никога не бива да правите в Оман

Подобно на повечето арабски и мюсюлмански държави, и тази се отличава с консервативна култура

Оманците са едни от най-сърдечите, дружелюбни и благородни хора. Тяхното гостоприемство е всепризнато, а топлото им отношение – легендарно.

Независимо от това, не си насилвайте късмета, правейки едно нещо, което те никога няма да ви простят, когато сте в страната им.

Оман, подобно на повечето арабски и мюсюлмански държави, се отличава с консервативна култура. Хората, които живеят тук, уважават останалите, оценяват техните различия и разбират, че те могат да имат различни вярвания, норми и виждания за живота.

Позволените и забранените неща на гости на арабско семейство

Те, обаче, очакват посетителите да са запознати с оманските традиции и правила и да им се подчиняват докато са в страната. Една от тези важни традиции е свързана с това как хората се обличат, когато си ходят на гости и когато са на обществено място.

Мъжете в Оман носят дишдаша, което представлява дреха с дълги ръкави, която покрива цялото тяло. Тя обикновено е бяля, но може да е във всички цветове, а понякога е с къси ръкави. Те носят и кума, което е традиционна шапка.

Колкото до жените, те носят цветни дрехи с дълги ръкави и шалове в същия цвят. Обикновено отгоре носят черна абая, но може и да са без нея. Тези дрехи потвърждават религиозните и културните вярвания на хората в Оман, информира The Culture Trip.

Въпреки че оманците не изискват чужденците да носят традиционни дрехи, те очакват от тях да се обличат скромно. Това означава, че посетителите трябва да носят подходящи покриващи дрехи, които не показват много от кожата им и не са прозрачни.

Жените туристки не са задължени да носят шал на главата, но са приветствани да опитат като част от автентичното преживяване в Оман.

В Оман има разнородни общности от оманци, индийци, пакистанци, араби и други народи. Няма да се чувствате като напълно различен човек, ако не носите традиционните дрехи.

Също така трябва да сте особено внимателни какво носите, ако посещавате малки населени места и молитвени домове. Джамиите са специални места за оманците. Като мюсюлмани те вярват, че джамиите са дом на Аллах и място за молитва и религиозни ритуали.

За предпочитане е жените да са покрити, когато ги посещават. Освен това е задължително да се събуете преди да влезете.

Вижте оазиса на любовта в сърцето на пустинята

Банските костюми изобщо не са за предпочитане, особено на обществени плажове. Някои частни плажове в Оман позволяват на гостите да се обличат както си искат.

Независимо как ще изберете да прекарате времето си, постарайте се да проверите правилата за различните места, които ще посетите, за да сте сигурни, че няма да обидите оманците.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

РУМЕН

РУМЕН 24.03.2021 18:00

НЕ МИСЛЯ ДА ХОДЯ ТАМ! ПЕНСИЯТА МИ Е МАЛКА А И С ПРОСТАТАТА ИМАМ ПРОБЛЕМ!

40°С по Целзий

40°С по Целзий 25.03.2021 0:12

Техните дрехи са за жегите, предпазват ги от претопляне и силно слънце, така ги носят с традиция, а туристите с тяхното разголено облекло, са като едни манекени кюнци, в сравнение с тях.