logo

Климатичните аномалии, които разтърсиха света в последната година

Климатичните аномалии, които разтърсиха света в последната година

В последните години хората от различни части на планетата са се нагледали на какво ли не

Независимо къде се намираме по света, всички усещаме, че климатът се променя. Всеки от нас си спомня колко мразовита е била новогодишната нощ едва преди няколко години докато днес гледа през прозореца пролетното време навън.

В последните години хората от различни части на планетата са се нагледали на какво ли не. Майката природа е непредсказуема и променящият се климат означава, че е все по-вероятно да видим странно поведение на времето.

От лед през лятото и неочаквани горещи вълни през зимата до страховити градушки и невиждани бури – вижте най-шокиращите и необичайни прояви на времето през изминалата 2020 година.

Обявиха нов рекорд за най-студено място на Северното полукълбо

Огромна пясъчна буря на Карибите и в САЩ

Части от Карибите и Щатите бяха погълнати от огромен облак сахарски пясък през юни 2020 след буря, прекосила Атлантическия океан от африканската пустиня. Силно концентрираната въздушна струя беше наречена и „годзила“ и „Горила“ и е най-голямата и гъста буря от половин век насам.

Гръмотевични удари, Индия

Годишният мусонен сезон в Индия започна много драматично през юни с безброй смъртоносни удари на светкавици и проливни дъждове. Лошото време уби най-малко 107 души в северната и източната част на страната. Властите от щата Бихар обявиха, че са регистрирали най-висок брой на загинали от гръмотевица за ден в последните години.

Рекордна жега и горски пожари в Сибир, Русия

Тази година Полярният кръг беше ужасно топъл, а на места имаше продължителна гореща вълна. Тревожно високите температури предизвикаха опустошителни горски пожари в Сибир.

Температурите бяха ненормално високи – с 10 градуса повече от средното за североизточен Сибир през май. Топло беше не само в Арктика – цялата 2020 беше една от най-горещите години в историята, пише loveexploring.com.

Зимна гореща вълна в Норвегия

Друга обикновено студена част от света, която преживя безпрецедентно високи температури през зимата на 2020 година, беше Норвегия. Почти летните 19 градуса бяха измерени в село Сундалсьора в Западна Норвегия през янураи. Това е най-високата температура за този регион през този месец, откакто градусите се записват.

Причината са фьоновете – топли въздушни течения, които се получават в долните части на планинските вериги. Кметът на селото дори каза пред Би Би Си, че е отишла да плува в морето.

Лятна гореща вълна в Свалбард, Норвегия

Лятото също отбеляза високи градуси в норвежкия архипелаг Свалбард, който е разположен между континенталната част и Северния полюс. По това време на годината на островите обикновено е около 7 градуса, но на 25 юли беше регистриран рекорд от 21,7 градуса по Целзий.

Живот на ръба: Най-северният град на света

Гореща вълна на Антарктида

Най-студеното място на Земята също преживя безпрецедентно високи температури миналата година. В един ден там дори беше топло колкото в Лос Анджелис в слънчева Калифорния.

За първи път от началото на официалните измервания учените са регистрирали над 20 градуса. Най-високата температура е отчетена на остров Сеймор на 9 февруари. А на 6 февруари метеорологичните станции са измерили най-високите градуси за континенатална Антарктида – 18,3. Горещата вълна предизвика голямо топене на близките ледници.

Медикан, Гърция

През септември 2020 циклонът Янос мина през Централна Гърция, но това не беше обикновена буря. Редкият медикан (съкратено за „средиземноморски ураган“) наводни улици, скъса електропроводи и взе жертви. Кардица на Халкидики беше сред най-тежко засегнатите зони. Тя беше ударена от вятър със скорост 120 км/ч, а големи части от града бяха под вода.

Чудовищна буря, Западна Австралия

Буря, която се случва веднъж на 10 години, удари Западна Австралия през май 2020. Необичайното време беше резултат от екстропичния циклон Манга и сблъсъка му със студен фронт край австралийския западен бряг.

Бурното време донесе прашни бури, проливни дъждове и предизвика гигантски вълни по крайбрежието. Беше прекъснато електричеството.

Високата вода във Венеция

Гледката на улиците на Венеция, плувнали във вода, не е нещо необичайно, тъй като „аква алта“ („висока вода“) е част от живота на града с каналите. Но не е обичайно този феномен да се случва през летните месеци.

Нивото на водата стигна до 1,2 метра. Заради високите води и буря, идваща от Атлантика, донесоха бурни ветрове и дъжд в Северна Италия.

Снеговалеж в Тексас, САЩ

Въпреки че снеговалежът е нещо рядко в южните щати на САЩ, не е нещо невиждано. През февруари 2020 имаше снежна покривка в Остин. В Амарило пада 45 см сняг за цялата година.

Адска градушка, Канбера, Австралия

Градушка с големината на топка за голф порази австралийската столица, включително и сградата на парламента, както и югоизточната част по време на най-странната лятна буря през януари.

Бурното време, причинено от две бури суперклетки, потроши стъкла на автомобили и повали дървета, а градушката, гръмотевиците и пороите удариха градовете по източния бряг.

Студена вълна, Флорида, САЩ

Когато необочайно студеното време удари Флорида миналата зима, тя засегна не само хората. От националната метеорологична служба издадоха предупреждение, че замръзнали игуани могат да завалят по улиците и зелените площи в Южна Флорида, след като температурите паднаха до много по-ниско от средното за януари.

В момента, в който градусите потънаха до 4,44, студенокръвноте игуани станали неподвижни и започнали да падат от дърветата. Въпреки че охладените влечуги изглеждат безжизнени, те всъщност не са мъртви.

Циклон-бомба, Нюфаундленд, Канада

Снегът е нещо обичайно за този канадски остров, но не и до такава степен, каквато столицата му Сейнт Джон видял миналия януари. Циклон-бомба предизвикал силни ветрове и натрупал сняг от близо метър. Това е рекорд за снеговалеж само за един един ден.

Поривите на вятъра станали причини за навеи от сняг, които затрупвали коли, блокирали улици, прекъснали електричеството и дори предизвикали малка лавина, която съборила стената на една къща.

Пролетен сняг, Япония

Рядка и много красива картина със сняг върху цъфнали японски вишни можеше да се види в Токио миналата пролет. Столицата имаше необичайно късен и обилен снеговалеж в края на март заради ниското налягане по крайбрежието. Освен това сезонът на църфтене на вишните започна на 14 март – най-рано в историята.

Вулканични светкавици, Филипините

Докато стълбове от вулканична пепел се изстрелваха в небето от кратера на вулкана Таал, който изригна на 12 януари 2020, от небето падаха гръмотевици. Драматичното светлинно шоу се образува във вулканичната струя – цилиндрична колона от вулканична пепел, изхвърляна от някои вулкани.

Таал е вторият на активен вулкан на Филипините и се намира по средата на езерото Таал, което е образувано от праисторически изригвания. Хиляди хора бяха евакуирани при спускането на облаците от пепел.

Горските пожари в Сан Франциско, САЩ

Милиони декари земя в Калифорния и Орегон бяха опустошени от огромните пожари, които пламнаха през септември. Учените казват, че това са най-лошите пожари в региона от 18 години насам и свързват силата им с климатичните промени.

Комбинация от рекордни температури, сух въздух и силни ветрове само влошавала положението. Пожарите станаха причина за апокалиптични гледки по Западния бряг.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай