logo

Къде да седнете в самолета, за да не се заразите с коронавирус

Къде да седнете в самолета, за да не се заразите с коронавирус

Да седите на близко разстояние между няколко непознати на борда на самолет може да се усеща като рисково начинание в тези несигурни времена

Ако по-рано избирахме места в самолета само възоснова на собствения си комфорт, сега пандемията COVID-19 промени правилата. Отсега нататък хората искат да заемат местата, където е най-малко вероятно да се заразят с коронавирус.

Не толкова отдавна учени от Националната академия на науките на САЩ (PNAS) изследваха вероятността да се разболеят пътниците на самолета, като се фокусираха върху това кои места заемат. 

Експерти анализираха данни от пътници от 10 трансконтинентални полета. Както се оказа, вероятността да се разболеете от грип или коронавирус от болен съпътстващ пътник е 80%, ако сте на един ред или седите срещу пътеката. В други случаи вероятността от инфекция е 3%.

Не забравяйте обаче, че стюардесите и другите членове на екипажа също представляват опасност за пътниците. По този начин една стюардеса с ковид може да зарази 4,6 пътници на полет.

Ако в самолета има свободни места и вашият съпътник киха и кашля, можете да помолите стюардесата да ви прехвърли на две или три места далеч от заразения. Това ще ви помогне да не се разболявате.

Авиокомпания въвежда невиждана мярка срещу пътниците без маски

Да седите на близко разстояние между няколко непознати на борда на самолет може да се усеща като рисково начинание в тези несигурни времена.

според някои експерти, които изтъкват изключително малкият брой документирани случаи на предаване на Covid-19 по време на полет, шансовете да се заразите на борда всъщност са доста малки, пише CNN.

И макар че през последните месеци със сигурност има случаи на заразени пътници, предаващи вируса на екипажа на самолета или на другите пътници, степента на предаване е малка.

Едно от обясненията за очевидно ниското ниво на риск е, че въздухът в модерните кабини на самолетите се заменя с нов чист въздух на всеки две до три минути, а повечето самолети са снабдени с въздушни филтри, проектирани да улавят 99,99% от частиците.

Междувременно са приложени различни нови протоколи, като покрития за лица както за пътниците, така и за екипажа, което е задължително за повечето авиокомпании, температурни проверки, както и по-интензивно почистване на кабината и ограничено движение по време на полет.

Арнолд Барнет, професор по статистика в Училището по мениджмънт на Слоун в Технологичния институт в Масачузетс (MIT), се опитва да измери количествено вероятността за заразяване с вируса по време на на кратък полет.

Кой е най-безопасният транспорт във време на пандемия?

Проучването разглежда и предимствата на политиката за празно средно място .

Според неговите открития, базирани на полети на къси разстояния в САЩ със самолети, конфигурирани с три места от двете страни на пътеката, като Airbus 320 и Boeing 737 - и при условия, че всички носят маска, рискът от заразяване при пълен полет е само 1 на 4300.

Вероятността намалява до 1 на 7 700, ако средното място е свободно.

„Повечето неща са по-опасни сега, отколкото преди Covid, и авиацията не е изключение от това“, казва той пред CNN Travel.

„Но три неща трябва да се объркат, за да се заразите (по време на полет). На борда трябва да има пациент с Covid-19 и той да е заразен“, казва той.

„Ако във вашия полет има такъв човек и той носи маска, то тя трябва по някакъв начин да не успее да предотврати предаването на вируса. Освен това човекът трябва да е достатъчно близо, така че да има опасност да се заразите вие.“

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай