logo

Какво гражданство ще получи бебето, ако се роди в самолета

Какво гражданство ще получи бебето, ако се роди в самолета

Оказва се, че от правна гледна точка дете, родено по време на полет, може да поиска до четири гражданства

Няма как да не сте се натъквали на новини за бебета, родени неочаквано по време на полет. Обикновено става дума за преждевременно родени деца, тъй като летенето в последните четири седмици на бременността не е позволено.

Благодарение на напредналата медицина, обаче, шансовете за оцеляване на тези бебета са доста големи.

Вероятно си спомняте историята с българското бебе Николай, родено на борда на полет на „Луфтханза“ през юли 2017 година. Детето се ражда в осмия месец на височина 12 000 метра над Атлантическия океан.

Какво гражданство, обаче, получават децата, родени като Николай?

Юридически това е доста труден въпрос. Оказва се, че от правна гледна точка дете, родено по време на полет, може да поиска (по избор на родителите) до четири гражданства:

Ще летите ли цял живот безплатно, ако сте родени в самолет?

- от държавата на родителите;

- от държавата, под чиято юристикция е самолетът;

- от държавата, където е кацнал самолетът;

- от държавата, над която майката е летяла по време на раждането.

Последните три варианта са възможни, само ако в съответната страна важи правилото за гражданство според месторождението. Т.е. ако детето се роди на територията на съответната страна (или над нея).

А това правило важи само в 35 държави по света. Сред тях са САЩ и Канада, които са доста примамливи за емигрантите, но има и много екзотични страни. Ето го пълният списък:

Белиз

Барбадос

Аржентина

Антигуа и Барбуда

Венецуела

Боливия

Гренада

Бразилия

Гватемала

Доминика

Гвиана

Доминиканска република

Хондурас

Малайзия

Лесото

Колумбия

Канада

Никарагуа

Мексико

Панама

Перу

Пакистан

Парагвай

Румъния

Св. Китс и Невис

Сейнт Лусия

Салвадор

Сейнт Винсент и Гренадини

Чили

Фиджи

Уругвай

САЩ

Ямайка

Еквадор

Тринидад и Тобаго

Положителното на раждането във въздуха е, че авиокомпаниите имат традиция да подаряват на новородените безплатни полети. Някои им дават тази възможност за цял живот, други – до навършване на пълнолетие. Но това не е задължително, а само по добрата воля на превозвача.

Има и друга традиция – родителите кръщават новороденото в чест на командира на полета. Това, разбира се, отново е само по желение. Никога не се знае какво неподходящо име може да носи пилотът.

Разбира се, раждането по време на полет е много опасна ситуация. Опасно е както за майката, така и за бебето. След излитането и претоварването на организма раждането може да започне преждевременно.

Във въздуха налягането е по-силно и раждането може да се случи по-бързо, отколкото на земята. Това може да доведе до сериозни последици.

А ако нещо се обърка и имате спешна нужда от квалифицираната помощ на гинеколози и реаниматори, просто няма къде да ги намерите в самолета. Машината може да няма време да кацне.

Разбира се, целият салонен екипаж преминава през медицинско обучение. То включва и раждане на борда. Но не може да се разчита, че няколко часа теоретична подготовка могат да превърнат стюардите в лекари.

Затова е много важно бъдещите майки да не рискуват здравето си и това на бебето. Преди да закупят самолетните билети те трябва много сериозно да помислят за ползата от пътуванеето и възможните рискове. Те са много по-сериозни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Млада жена предизвика екшън навръх голям празник и приземи самолет извънредно ВИДЕО

Дори и в начална бременност промяната в налягането и претоварването по време на излитане и кацане можгат да доведат до тежки последици – от кървене до преждевременно раждане.

Преди да решат да летят, бременните жени трябва да посетят гинеколог, да получат разрешение от него и да си вземат нужните медицински документи.

Един от най-големите страхове на стюардесите е някоя пътничка да не започне внезапно да ражда. И всеп ак бременните летят. Е терминът невинаги може да се определи точно. Така че никога нищо не се знае.

А Николай от Пазарджик получи уникален акт за раждане – за мястно на раждане, вместо град или село, е вписано Международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север, 21 градуса на запад, самолет на "Луфтханза".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Smotanqci

Smotanqci 22.03.2020 10:15

Poredna tapotia Ako dvama bulgari sa na pochivka v italia i jenata rodi tam,da ne bi deteto da poluchava grajdanstvo glupaci Deteto nezavisimo kade se rajda poluchava grajdanstvoto na roditelite si