logo

Как изглеждат хората от етносите, за които не знаете почти нищо

Как изглеждат хората от етносите, за които не знаете почти нищо

Свързваме ги с клишета, които нямат много общо с действителността

Има много етнически групи по света, за които сме чували, но реално не знаем почти нищо. Или пък ги свързваме с клишета, които нямат много общо с действителността.

Когато става дума за американски индианци, например, в главата ни изниква образът на някой племенен вожд, накичен с пера. А знаете ли как изглеждат те днес?

Същото важи за екзотични и малко познати етноси по целия свят. За съжаление, някои от тях са на път да изчезнат.

Вижте как изглеждат в действителност представителите на народите, за които само сте чували.

Чукчи

Този малък народ живее в Далечния Изток на Азия и има едва около 16 000 души. Затова и вероятността да срещнете негов представител е много малка. Освен това извън родината им за тях се знае твърде малко.

Кюрди

Много хора са чували за кюрдите, но малцина знаят, че това е най-големият народ в света, който си няма собствена държава. Можете да срещнете кюрди в Турция, Иран и Ирак.

Гуцули (хуцули)

Мистериозните обитатели на Карпатите са известни със своите енергични танци и никите звуци на трембита – рог, произвеждащ звук, от който ви побиват тръпки/ сред тях има много шамани, наречени молфари.

Самаряни

Добрата новина: самаряните все още съществуват. Лошата новина: наистина е много трудно да ги срещнете, защото от тях са останали едва около 800 души. Между другото, една от кралиците на красотата в Израел – Софи Цедака, е всъщност самарянка.

Бербери

Берберите са коренни жители на Северна и Западна Африка и са вторият най-голям народ след кюрдите без държава. Можете да ги видите в Мароко, Алжир, Либия и Франция. Един от най-известните бербери е Зинедин Зидан.

Туареги

Туарегите са голяма етническа група, част от берберската общност. Те са мюсюлмани, а мъжете им не трябва да ходят с открити лица на публични места. Един истински туарег се жени само веднъж в живота си.

Папуаси

Всъщност папуасите не са един народ, а група от няколко коренни племена в Нова Гвинея, Меланезия и Индонезия. До неотдавна различните племена от тази група дори не можели да се разбират помежду си, защото между езиците им няма нищо общо. Но сега има език, наречен ток писин, основан на английският, който всички те говорят.

Баски

Много хора знаят, че всъщност много малко се знае забаксите. Учените все още не могат да кажат откъде произхождат те и защо езикът им не прилича на никой друг по света. Още по-удивителното е, че някои от обичаите им приличат на ритуалите на угро-финските народи и кавказците.

Зулуси

Смята се, чев традиционните костуми на зулусите изглеждат по следния начин – кожена препаска на слабините, престилка и животински опашки на ръцете и глезените. А в действителност само актьорите, които забавляват туристите, носят такива дрехи. Но уникалният език на тази етническа група още съществува. Той е уникален заради щракащите звуци, които ги има само в езиците на зулусите и бушмените.

Инуити

Някои хора смятат, че в езика на инуитите има необичайно много думи за сняг, но това всъщност не е вярно. В действителност в езика им има толкова думи, колкото и в английския. Само че морфологията на езика им е много по-свободна и те могат да кажат думата „сняг“ по много различни начини.

Коренни американци

Най-близките съседи на инуитите са коренните американци, които познаваме от романите на Фенимор Купър и Майн Рид. Чероки, мохикани, ирокези, апачи и команчи са много популярни наименования. Те живеят в резервати, но участват и в обществения живот.

Източник: brightside.me

Коментирай