logo

Как да се храним евтино и вкусно докато сме на почивка

Как да се храним евтино и вкусно докато сме на почивка

Всички обичаме да пътуваме, но за мнозина от нас това удоволствие е възможно при ограничен бюджет

Всички обичаме да пътуваме, но за мнозина от нас това удоволствие е възможно при ограничен бюджет. Това, обаче, съвсем не значи, че не можете да се насладите на местната кухня.

Често спомените, свързани с храната, са най-дълготрайни – първото вкусване на перфектния кроасан с масло в Париж, начинът, по който горещият италиански шоколад се топи в устата, най-доброто индийско къри в живота ви.

Експерт разкри гнусната истина за храната, която ни сервират стюардесите

Опознаването на чуждата кухня всъщност е една от основните причини, поради които хората обикалят света. Невинаги, обаче, е лесно да си позволите хубава вечеря докато сте на почивка, на която ви се налага да си смятате всеки разход.

Тайната за това как да ви се получи сметката може би е да се държите по-малко като турист и повече като местен.

Вижте няколко изключително полезни съвета, които ще ви помогнат да се храните качествено по време на своето пътуване при ограничен бюджет.

Влезте в зоната на местните

Сигурен начин да спестите пари за храна докато пътувате е да излезете извън туристическата зона, пише Discover.

Полезно е да създадете контакти на мястото, където искате да отидете, и да попитатре новите си приятели за препоръки за ресторанти извън градския център, където обикновено се тълпят туристите. Много често съседните ресторанти предлагат по-евтина храна с почти същото качество, а и атмосферата е много по-спокойна без шума от центъра.

Не подценявайте устните препоръки

Рекламата „от уста на уста“ е един доста добър начин да намерите евтино място за храна в чужбина и да разберете къде местните предпочитат да ходят. Можете да попитате служителите в хотела си, например, или други местни хора – бармани, сервитьори, пътници в градския транспорт.

Имайте предвид, че да попитате консиержа в хотела си за такава информация не е най-добрата идея. Често те препоръчват стандартни места, които са пълни с туристи.

Създайте си навика да преглеждате отзивите на местните

Освен да говорите директно с местните хора, за да откриете местата, които не са за изпускане, можете да проверите и големите онлайн платформи, които имат линкове към малки сайтове с отзити за ресторанти от клиенти от целия свят. Има и приложения, които ви показват къде биха се хранили едни от най-добрите шеф готвачи по света, когато не са в собствените си ресторанти.

Ако знаете повече от един език, използвайте опцията „всички езици“, когато търсите отзиви в сайтове като Yelp или TripAdvisor. Дори и да не знаете езици, можете да се ориентирате за отзивите с Google Translate.

Превключете на режим „пътешественик“

Освен търсенето на съвети от местните и намирането на квартални ресторанти, друга тайна за евтино хранене е да сте по-гъвкави и авантюристично настроени. След като вече сте на такава вълна, следвайте тези 10 съвета за пестене на пари от храна докато сте на път:

1. Помислете отново какво лично вие считате за добро хранене – идеята, че доброто хранене автоматично означава гурме ястия и скъпи вина, е остаряла. Не трябва да харчите много пари, за да получите хубаво ястие.

2. Отидете за обяд, вместо за вечеря, в ресторанта, който сте избрали – ако се опитвате да спестите пари от храна докато пътувате, имайте предвид, че обедните менюта често имат по-ниски цени и съвсем малко по-малки порции на ястията, които можете да намерите във вечерното меню.

3. Избирайте кафенета пред изискани ресторанти – често кафенетата предлагат по-евтина храна от лъскавите ресторанти. Ако свикнете да ходите в кафенета, дълго време ще ядете бюджетно докато сте на път.

4. Пазарувайте си продукти – посетете местен супермаркет или фермерски пазар, за да си купите нужните неща за нещо простичко, което да изядете на пикник в парка.

5. Яжте по-малко и делете – да си поръчате разядка вместо ордьовър или да си разделите един ордьовър на двама души също е добър начин за пестене на пари на път.

6. Не отказвайте домашна храна – ако ви поканят в дома на някой нов местен приятел, не отказвайте, защото това е безплатно ядене.

7. Яжте на улицата – това е интересен начин да се храните докато сте на път, но внимавайте много откъде купувате. Уличната храна е много достъпна и типично местна, но не бива да забравяте да сте предпазливи. Винаги ходете до будката, където има наистина много хора с голям оборот на храна, така че продуктиет никога не застояват.

8. Пестете и от вода – вместо да си купите бутилирана вода от магазина за сувенири, по-икономично е да си я вземете от местната бакалия.

9. Наемете си кухня – изберете квартира, която има и кухня, като ваканционен имот или хостел. Така можете да спестите пари от храна докато пътувате като сами си приготвяте поне част от ястията.

10 неща, които правите абсолютно погрешно в ресторантите

10. Носете си нещо за ядене в джоба – носете си нещо за гризане – като плод, ядки или хлебче, когато отивате на обиколка или екскурзия. Ще бъдете по-икономични, защото когато дойде почивката за обяд, няма да умирате от глад.

Пътуването с ограничен бюджет може да е предизвикателство, но ако ходите по ресторанти и пазарувате като местните, можете да намерите страхотни оферти, а често и най-добрите места в района.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай