logo

Как да не изглеждате като идиот, ако попаднете на чайна церемония

Как да не изглеждате като идиот, ако попаднете на чайна церемония

Ако следвате определени правила, ще се отпуснете за нула време и няма да се изложите непоправимо

Чайната церемония, наречена „садо“ – „пътят на чая“ на японски, е една от най-известните културни традиции в Япония. Това е нещо, което човек трябва да преживее поне веднъж, когато посещава тази страна.

Въпреки че безбройните малки ритуали може да изглеждат притеснителни за хората, които попадат за първи път на такава церемония, ако следвате определени правила, ще се отпуснете за нула време и няма да се изложите непоправимо.

Началото

Живях в дома на японци. Какви правила трябва да се спазват, за да не се предизвика скандал

Първоначално чайната церемония става популярна сред благородниците и елита на страната в периода Хеян (794-1185 г.). Както повечето неща, които ще видите в Япония, и тук има строго определен ред и етикет, който трябва да се спазва и от домакина, който прави чай, и от госта, който го пие, информира The Culture Trip.

Вижте някои основни стъпки и насоки, които ще ви помогнат да разберете тази традиция и да ѝ се насладите.

Явете се малко по-рано

Първата стъпка е да пристигнете малко преди уговореното време и да изчакате в чакалнята – обикновено стая с постелки татами и ниша, на която е закачен традиционен висящ свитък.

На гостите се сервира чаша горещ чай комбу или чай от изпечен ечемик, на който да се насладят докато чакат другите гости. Чайната церемония обикновено се извършва пред малки групи от 4-5 души.

Пречистващ ритуал

Следващата стъпка е да се преместите при цукибай (каменна мивка) за ритуално почистване на тялото и душата и духовна подготовка за церемонията. Това с прави като си измиете ръжете и си изплакнете устата с вода, опитвайки се символично да се отървете от праха и мръсотията на външния свят.

След като това приключи и докаминът ви даде сигнал, че е готов да приеме гостите, можете да отидете в чайната, където ще се състои церемонията.

Влизане в чайната

Събуйте си обувките и влезте в чайната през малка врата, която принуждава хората да се навеждат в знак на уважение към домакина. Седнете и чакайте търпеливо в поза сеиза (седнали върху петите си) на татамито.

След като и последният гост заеме мястото си, домакинът ще влезе в стаята и ще поздрави всеки гости.

Домакинът чисти приборите и подготвя чая

Домакинът ще започне церемонията като с грациозни движения почиства приборите пед гостите преди да ги използва. След това той ще започне да приготвя зеления чай мача.

Обикновено три лъжички от прахообразния зелен чай се добавя към една чаена купичка, последвани от гореща вода, които се разбъркват до консистенция на рядка паста.

Пиене на чай

Домакинът първо предлага купичката на главния гост, последван от втория гост и т.н. Когато дойде вашият ред, просто вземете купичката, поклонете се на госта и вдигнете купичката в знак на уважение към домакина. Покажете възхищение към купичката и след това я завъртете, за да не пиете от лицевата страна.

Внимателно отпийте една глътка и не забравяйте да направите комплимент на домакина за чая. След като отпиете няколко глътки, забършете ръба на купичката и я подайте на следващия гост.

Тази процедура се повтаря докато всички гости не получат възможност да пият от същата купичка. Последният гост предава купичката на домакина.

Завършване на церемонията

След това ще получите отделна чаша по-рядък чай. Това е по-неофициалната част от церемонията, където гостите могат да водят разговори един с друг. Тогава домакинът събира приборите и ги чисти пред гостите.

Японските тоалетни. Как натиснах грешния бутон

Гостите трябва да проверят приборите, използвани по време на церемонията, дали са достатъчно чисти в знак на уважение и благодарност към домакина. Когато това приключи, той събира приборите и дава знак за край на церемонията.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Любопитна

Любопитна 23.02.2021 12:20

Дали КОВИД не промени поне малко тази чаена церемония? Доста нехигиенично - пиене от една и съща купичка, ако се налага, поне да сме първия гост.

Любител на чай

Любител на чай 23.02.2021 12:22

Защо се казва чаена церемония като напитката е с гъстотата на каша? Самото й пиене едва ли доставя удоволствие.

Fire BG

Fire BG 24.02.2021 9:54

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/