logo

Грубата грешка, която всички правят, когато говорят за Ватикана

Грубата грешка, която всички правят, когато говорят за Ватикана

Католическата църква има уникален статут в света заради религиозното и политическото си влияние

Да си го признаем – повечето хора погрешно наричат Ватикана Светия престол или обратното. Това объркване се получава или защото хората не знаят разликата между двете понятия или защото Ватиканът е дом на Светия престол (папата).

Грешката допълнително се усложнява от факта, че папата или епископът на Рим е глава и на Светия престол и на Ватикана. Но всъщност между двете неща има съществена разлика и те не бива да се използват като взаимозаменяеми.

Най-малката държава в света заема две сгради!

Затова ще ви обясним какво представлява Светият престол и Ватикана и повече няма да се излагате, когато разказвате за пътуването си до там.

Ватиканът е град-държава (географски регион)

Истината е, че Католическата църква има уникален статут в света заради религиозното и политическото си влияние. Папата, който е глава на Католическата църква, е и политически и религиозен лидер. Той е глава и на Светия престол и на града Ватикан.

Ватиканът е град-държава и е най-малката държава в света както по население, така и по територия. Тя покрива площ от около 0,44 кв. км и има население около 1000 души. Въпреки че е анклав в италианската столица Рим, тя е отделна територия със суверенна власт и самостоятелно управление, информира Amusing Planet.

Ватиканът като държава, каквато яп ознаваме в момента, е създадена през 1929 г. с Латеранския договор между Кралство Италия и папа Пий XI. Според този договор, Италия изцяло признава юрисдикцията и суверенитета на Светия престол.

Ватиканът е не просто обикновен град-държава, а свещеническа или църковна държава, чийто глава (папата) е и глава на католическата църква. Така градър-държава остава в рамките на седалището на папата и Апостолическия дворец, където той живее.

В рамките на Ватикана са Ватиканските градини, които покриват около половината от територията му, Ватиканският музей и базиликата „Свети Петър“ – най-голямата църква в света.

Светият престол е юрисдикцията на папата (административна единица)

Светият римски престол е юрисдикцията на папата – епископът на Рим. Тази юрисдикция включва Католическата църква по света, църковната юрисдикция (епископалния престол) и града Ватикан. Признат е за дуверенно тяло от международни организации като ООН, Съвета на Европа, Организацията на американските държави и др., и поддържа дипломатически отношения с над 180 държави.

Въпреки че често за Светия престол се говори като за Ватикана, Светият престол не е независима държава. Той, обаче, е със седалище във Ватикана и се администрира от Римската курия – централното правителство на Католическата църква. Папата упражнява власт над Католическата църква чрез Курията. Курията е съставена от Държавен секретариат, папските съвети, папските комисии, три трибунала и 9 конгрегации. Само секретариатът се намира в града Ватикан.

За разлика от държавата Ватикан, създадена през 1929 г. с Латеранския договор, Светият престол е основан от апостолите Павел и Петър през 1-и век. Католическата църква е призната за пръв път като държавна църква от Римската империя през 380 г. от император Теодосий Велики.

Обобщение

Глупостите, които туристите правят на екскурзия в Италия

Въпреки че град Ватикана и Светият престол често погрешно се бъркат, двете са отделни неща. Ватиканът е град-държава, което означава, че е отделна географска единица и най-малката държава в света, с държавен глава папата. А Светият престол не е географски регион или държава, а суверенно тяло и юрисдикция на папата.

Той е централният управляващ орган на Католическата църква по света със седалище във Ватикана. Така че говорим за Ватикана, когато се отнасяме към държавата, а за Светия престол – когато говорим за сферата на управление на епископа на Рим, което включва Ватикана и цялата Католическа църква.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!