logo

Гръбнакът на Италия -Апенините предлагат незабравими гледки

Гръбнакът на Италия -Апенините предлагат незабравими гледки

Те се простират на около 1200 км по цялата дължина на полуострова

Планинската верига Апенини се състои от няколко по-малки успоредни вериги, простиращи се на около 1200 км по цялата дължина на Италианския полуостров.

Тя формира гръбнака на полуострова и се простира през южната част на Италия, като след това преминава под тесния Месински пролив в остров Сицилия.

Още за тези забележителни земни формирования разказва World Atlas:

Простирайки се от югозапад до Североизточна Италия, планинската верига Апенини има максимална ширина от около 250 км. Тя може да бъде разделена на три части: Северните, Централните и Южните Апенини.

Северните Апенини

Известни също като Appennino settentrionale, Северните Апенини са разделени на три подвериги: Лигурските Апенини (Appennino ligure), Тоскано-Емилианските Апенини (Appennino tosco-emiliano) и Умбрийските Апенини (Appennino umbro).

На края на света. Вижте как изглежда най-отдалеченото сибирско село

Централните Апенини

Известни също като Appennino centrale, те са разделени на Абруцки Апенини (Appennino abruzzese) на юг и Умбро-Маркски Аренини (Appennino umbro-marchigiano) на север. 

Южните Апенини

Известни също и като Appennino meridionale, те са разделени на четири основни планински групи, а именно Самнитските Апенини, Луканските Апенини, Кампанските Апенини и Калабрийските Апенини. 

Планина на 20 млн. години

Апенините се състоят главно от хребети, подредени успоредно и един след друг. Създадени са благодарение при сблъсъка на африканския с европейския континент преди 20 млн. години.

В Казахстан се появи леден вулкан


Климатът им е планинска разновидност на средиземноморския тип - със сухо лято и дъждовна зима). С най-сурови зимни условия могат да се похвалят Централните Апенини заради голямата надморска височина, обширността на планината в тази ѝ част и голямото количество затворени котловини. 

Апетитите имат 18 върха, които са по-високи от 2000 м, и само два, изигащи се на над 2500 метра. Това са Корно Гранде (2912 м) и Монте Амаро (2793 м). 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай