logo

Глупостите, които туристите правят на екскурзия в Италия

Глупостите, които туристите правят на екскурзия в Италия

Много хора са посетили страната, но още повече са тези, които мечтаят да го направят

Италия – страната на пицата, пастата, виното и всичко романтично. Държавата, в която всеки град и село имат свой дух и си заслужават да бъдат посетени и опознавани отново и отново.

Много хора са посетили страната, но още повече са тези, които мечтаят да го направят. И последните могат много да се поучат от първите, които, оказва се, правят едни и същи грешки, когато пристигнат на Ботуша.

Вълшебният Алберобело и уникалните му заострени къщички

Не бъдете като тях и избегнете най-честите глупости, които туристите правят в Италия, за да можете да се фокусирате върху същественото по време на вашата почивка или екскурзия.

Ето кои са най-честите грешки на гостите на страната:

Ядене на прекалено много пица

Яжте пица колкото си искате, но се отклонявайте много от обичайната си дневна диета. И не забравяйте да си оставите място за паста, вино, джелато и т.н. Кулинарните изкушения на Италия са едно от най-привлекателните неща там, но ще ви призлее, ако се натъпчете.

Прекаляването с „бърза храна“ ще ви навреди и няма да можете да са наслаждавате на пътуването си. Старайте се да запазите балансирано хранене и да включите много ходене, за да можете да се насладите на най-хубавото от неустоимите вкусове на Италия.

Да не се съобразите с времето

Лятото в Италия е убийствено корещо и много сгради и старинни градове не са оборудвани със същите климатични системи, с които сте свикнали вкъщи. Не трябва изцяло да организирате пътуването си според времето, но имайте предвид, че Италия има ясно изразени сезони.

Да чакате на безсмислени опашки

Вместо да чакате с часове на опашка, за влезете в Дуомо, само за да бъдете прекарани набързо през катедралата, защото е ред на следващите посетители, защо не посетите една църковна служба? Без значение какви са религиозните ви убеждения и произход, всички са добре дошли да посетят и да наблюдават с уважение, като е напълно безплатно (въпреки че ако оставите малко дарение, ще бъде един щедър жест).

Освен това получавате възможността да видите тези исторически сгради в действие, да бъдат използвани по предназначение, със свирещ орган, запалени свещи и т.н., пише “Travel+Leisure”.

Да се облечете неподходящо

Въпреки че Италия не е свръх религиозна и с мирена страна, много от нейните атракции са свещени места за поклонение, които изискват уважително облекло. И мъжете и жените трябва да носят шал или наметало за раменето, коленете и лактите, които трябва да са покрити при влизане в молитвен дом. Затворените обувки и панталони също са добра идея.

Няма да ви пуснат да влезете, ако не отговаряте на дрескода. Затова, въпреки че изрязаните дънки и оскъдните блузки могат да са много подходящи за идеалната снимка в Инстаграм, те няма да ви позволят да влезете на места като Ватикана.

Да не носите пари в брой

Снабдете се с някое и друго евро преди да излезете а разглеждате Италия. Ще минет епкрай много магазини за джелато, павилиони за пица и улични търговци с изкушаващи неща като кожени чанти и колани, ръчно изкуство и какво ли още не.

Не се притеснявайте да се пазарите и да предлагате по-ниски цени за тези неща. Цената, която виждате, не е непременно тази, която трябва да платите. Но е много по-лесно да преговаряте, когато разполагате с пари под ръка, тъй като много от тези търговци изобщо не приемат карти.

Да забравите да си валидирате билета за влака (и други транспортни недоразумения)

Ако сте се снабдили с билет Eurail за своите странствания из Италия и извън нея, значи сте успели да се възползвате от един от най-полезните „трикове“ за пътуване в Европа. Този билет ще направи пътуването ви много по-лесно, ако го използвате правилно.

Като за начало, ще трябва да го валидирате на ж.п. гарата, за да можете да се качите във влака. Винаги проверявайте разписанието, датата на изтичане, в коя класа са местата ви и други такива подробности, за да не останете изненадани.

Ако планирате да разгледате Италия с влак, имайте предвид честите стачки на ж.п. работниците, които обикновено са планирани предварително.

Да планирате разглеждането на забележителности за неделя

Заради вековните християнски традиции в Италия неделя е ден за почивка. Поради това някои забележителности, магазини и ресторанти в страната може да са затворени или с намалено работно време. Докато планирате програмата си, проверете всяко място, за да сте сигурни, че ще е отворено.

И въпреки че много италиански градове и атракции са по-заспали в неделя, не позволявайте това да ви развали пътуването. Правете както правят италианците, използвайте деня за спокойна разходка и лежерен обяд.

Да не си купите билети предварително

Много популярни атракции и дейности в Италия имат дълги опашки за чакане или пък се разпродават напълно, особено през натоварения сезон. Ако не си купите билети преварително, много е вероятно да изпуснете събитието. Може да искате да пътувате без план и това е един чудесен начин за опознаване на страната. Но ако имате предвид някои неща, които просто не искате да пропуснете в Италия, резервирайте ги колкото е възможно по-рано. Ако имате някакви надежди да видите базиликата „Свети Петър“, например, планирането е задължително.

Да отидете само до Рим

Една от най-големите грешки, които можете да направите при пътуване в Италия, е да се придържате само към Рим. Разбира се, Вечният град има много за разглеждане – Колизеумът, фонтанът „Треви“, Ватикана, Сикстинската капела и още много, на което със сигурност трябва да отделите време.

Но същността на Италия излиза далеч извън границите на древния град. Насладете се на пътуване до Тоскана – световноизвестният винен регион на страната, разходете се в Чинкуе Тере – място с цветни селца и кристално чисти води, изгубете се по калдъръмените улички на Флоренция, повозете се в гондола във Венеция, отскочете до още една държава – Сан Марино, която е изцяло в пределите на Италия, посетете Милано, Неапол, крайбрежието на Амалфи, Сицилия. Нямате идея колко красота ще пропуснете, ако се ограничите само до Рим.

Башкиши

Ето как изглеждат отвътре прословутите италиански къщи за 1 евро СНИМКИ

За разлика от Америка, където сервитьорите разчитат на башкишите, за да си увеличат доходите, даването на бакшиши не е обичайно и не се очаква в италианските барове и ресторанти. В много заведение има такса за обслужване, която вече е включена към сметката или покрива екстрите, които се носят автоматично на масата (хляб, маслини, зехтин). Разгледайте сметката си внимателно и оставете бакшиш след това, ако се чувствате задължени, защото обслужването е било наистина изключително.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай