logo

Глупавите грешки, с които туристите се превръщат в лесна мишена за бандитите

Глупавите грешки, с които туристите се превръщат в лесна мишена за бандитите

Те избират жертвите си по това кой е най-невнимателен, изглежда най-слаб и който е най-малко вероятно да ги нарани

Пътуването може да бъде стресиращо и има много неща, за които трябва да помислите още преди да потеглите на дълъг път, особено в чужбина. Освен за опаковането на багажа и сбогуването, не забравяйте да помислите и за безопасността и как да избегнете да се превърнете в мишена на престъпници.

Независимо дали пътувате за кратко или за по-дълго и дали отивате до близка или непозната страна, следвайте тези правила, за да сте сигурни, че престоят ви там ще е приятен и най-вече безопасен.

Напишете си домашното

Туристи разказват как да си опазите телефона и парите, докато сте на плажа

Преди да тръгнете отделете време да проучите своята дестинация. Погледнете факти като ниво на престъпност и геополитическия климат в района. Проверете за препоръки и предупреждения за пътуващи, попитайте и своя домакин или агент за това къде и кога трябва да сте особено предпазливи. Ако е възможно дори поговорете с някого, който вече е бил там и може да ви каже какво да очаквате.

Често ключът към това да останете в безопасност е да се смесите с местните хора и така да избегнете да бъдете набелязани. Проучете какво е обичайното облекло за хора от вашия пол и възраст и се постарайте максимално да вземете неща, които ще съвпаднат с местните норми.

Научете рисковете

Най-голямата грешка, която можете да направите, когато пътувате на непознато място, е да бъдете наивни за опасностите. За съжаление, туристите и чужденците често са лесна мишена, защото:

- пресъпниците смятат, че туристите имат пари

- повечето чужденци не говорят езика и не знаят как да потърсят помощ

- престъпниците знаят, че е много малко вероятно чужденец да свидетелства в съда, ако ги хванат

- чужденците често са твърде заети с пътуването, за да обърнат внимание на заобикалящите ги опасности.

Разберете, че сте мишена и се съсредоточете върху това да сте трудна мишена и да откажете престъпниците, пише roperinsurance.com.

Бъдете нащрек

Ключът към безопасността по време на пътуване е да упражнявате бдителността си в различни ситуации. Бъдете нащрек и винаги бъдете готови с план или маршрут за бягство, ако сте изправени пред заплаха.

Престъпниците не са много по-различни от хищниците в природата. Те преценяват жертвата си и нападат тези, които представляват най-малък риск. Това означава, че те избират жертвите си по това кой е най-невнимателен, изглежда най-слаб и който е най-малко вероятно да ги нарани.

Останете винаги нащрек като:

- постоянно сте фокусирани върху заобикалящата ви среда

- забелязвате пътищата за бягство по време на ежедневните си занимания, включително полицейските участъци, отворените магазини и натоварените ресторанти

- се научите да разпознавате хората, които ви следят или проявяват нездраво любопитство към вас

- слушате тялото си за естествени признаци на страх, пресчувствия или подозрение

Не бъдете мишена

Независимо къде пътувате, следвайте тези насоки за безопасност, за да избегнете привличането на нежелано внимание от престъпници и крадци. Тези насоки са полезни при пътуване на непознато място.

- Внимавайте къде отваряте и разглеждате карта. Ваденето на карта на ъгъла на улица или пред ж.п. гара изпраща сигнал, че сте се изгубили и не знаете къде да отидете за помощ, ако ви нападнат.

- Не бройте и не показвайте пари на обществено място. Ако престъпник види, че имате пари, веднага се превръщате в мишена. Няма значение дали сте извадили 1 или 1000 долара или евро.

- Никога не дръжте пари в брой, портфейли и важни документи на места, където ще са удобни за джебчиите – задни джобове на панталони или външни джобове на чантата. Бъдете особено бдителни за тези предмети, когато сте на места с натъпкани хора като метрото или туристически атракции.

- Около 23% от кражбите в чужбина стават на улицата или в туристически атракции, 30% са джебчийски кражби и 17% се случват заради невниманието на жертвата. Добрата новина е, че само 6% от тези кражби включват насилие.

- Използвайте банкомат само на сигурни и безопасни места като банкови и финансови институции. Винаги прикривайте транзакцията с тялото си или ръката си, за да не може никой да разбере вашия ПИН.

- Не носете лъскави и изглеждащи скъпо бижута.

- Никога не си оставяйте багажа без надзор и никога не приемайте неочаквани пакети.

- Като цяло, не вдигайте шум и не привличайте внимание около себе си.

- Променяйте ежедневния си маршрут, за да не може някой да разбере къде и кога ще има възможността да ви нападне.

Избягвайте прекаленото споделяне на информация

Престъпниците живеят от информацията, защото знаят как да я използват, за да планират нападение. Колкото повече позволявате на другите да научават за вас, толкова повече сваляте гарда и сте по-уязвими. За да бъдете в безопасност:

- не оставяйте бележки от кредитни карти или банкомати никъде след себе си. Дори и да ги хвърлите без да ги скъсате, на тях може да има достатъчно информация, която един претъпник да използва;

- като цяло избягвайте да предоставяте повече информация за себе си от необходимото на непознати, дори когато изглеждат дружелюбни и безобидни;

- избягвайте да предоставяте ненужни подробности за маршрута си;

- ако сте отседнали в хотел, не оставяйте твърде чувствителна лична информация или предмети там през деня;

- ако районът, в който се намирате, е особено опасен, можете да слагате табелката „Не безпокойте“ на вратата на стаята си докато ви няма, за да запазите личните си вещи.

Ужасиите, които могат да ви се случат на най-опасното място на планетата

В крайна сметка, да бъдете внимателни и бдителни е най-добрата защита и начин да се приберете спокойно у дома. Винаги се пазете и се научете как потенциалните хищници гледат на вас.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай