logo

Фотографи нагазиха във водите на отдалечен остров и видяха нещо поразително ВИДЕО

Фотографи нагазиха във водите на отдалечен остров и видяха нещо поразително ВИДЕО

"Беше най-удивителното нещо, което някога съм виждал“, сподели един от тях

Фотографи уловиха спиращи дъха сцени в морето със светещ във водата биолуминесцентен планктон.

Биолуминесценция е светлината, която някои живи същества излъчват – например планктон и медузи.

Но намирането и заснемането на тази светлина в правилния момент на правилното място изисква търпение, познание за района и малко късмет.

Някои от фотографите трябва да чакат с часове, дни и дори години, за да уловят този страхотен феномен.

41-годишният Гарет Мон Джоунс е един от няколкото фотографи, които търпеливо чакали на Пенмон Пойнт на остров Ангълси в Ирландско море. Те изпаднали в истинска еуфория, когато вълните, разбиващи се на брега, станали искрящо сини.

Държава ли е всъщност Уелс

„Беше сякаш някой светеше с фенерче от дълбините на водата към вълните. Беше като зелено, превръщващо се в електриково синьо върху вълните – беше като балончета на шампанско. Идваха вълна след и да преживееш това, съсредоточено на едно малко място, беше сюрреалистично“, казва той пред Би Би Си.

Гарет посещавал плажа 15 нощи подред докато не видял феномена в ранните часове на събота сутринта. Преди това той открил малки количества водорасли върху близките скали и това му помогнало да разбере приблизително кога ще има голяма концентрация във водата.

Били му нужни часове подготовка, правел подсилващи дремки след работа преди да се отправи към плажа по тъмно.

След три години самостоятелно търсене Лион Грифитс също успял да заснеме удивителни кадри в Пенмон същата нощ. Той споделя, че за пръв път вожда биолуминесценция толкова ясно в морето.

„Беше като вълна след вълна електричество, което минава през водата. Беше най-удивителното нещо, което някога съм виждал“, споделя той.

Проф. Ян Хидинк от Университета в Бангор обяснява, че биолуминесценцията в Обединеното кралство се наблюдава заради вид морски планктон, наречен динофлагелата. Тези едноклетъчни организми, които са по-малко от половин милиметър в диаметър, могат да произвеждат светлинни импулси, за да плашат потенциалните хищници като скариди и малки риби.

През деня динофлагелата е оранжева на цвят, но когато е близо до повърхността на водата през нощта тяхната светлина може да се види в тъмното.

Загадъчното сияние в морето, което се появява само нощем край няколко залива ВИДЕО

Проф. Хидинк посочва, че когато планктонът е концентриран на едно място и нещо го „безпокои“, например вълна, той може да произведе повече видима биолуминесценция.

„Рядко се вижда добре, защото хората нямат навик да излизат през нощта. Обикновено се случва през лятото, когато водата е топла и спокойна. Трябва да имате всички тези условия – тъмна нощ през лятото, топла вода, посока на вятъра и вие да сте там навън по това време“, обяснява той.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Глиц

Глиц 25.07.2021 12:33

Вие бая назад в миналото живеете! "страхотна новина"