logo

Форт Рос - това е старата руска крепост в Калифорния

Форт Рос - това е старата руска крепост в Калифорния

Основната й цел е била да служи като център за експанзия в Северна Америка

Форт Рос е американското название на руската "Крепость Росс".

Форт Рос е селище, построено от руско-американска компания през 19 век в Калифорния. Основната му цел е била да служи като продоволствен център за руската колониална и търговска експанзия в Северна Америка.

Форт Рос

Форт Рос

Форт Рос

Форт Рос

Руснаците обаче не се задържат дълго във Форт Рос, след като го продават 30 години след окупирането на територията, намираща се приблизително между днешните Орегон и Британска Колумбия.

Това е най-дългият морски мост в света

Впоследствие селището преминава през ръцете на няколко частни лица, преди да стане собственост на калифорнийския щат. Днес Форт Рос е държавен исторически парк.

В началото

Крепостта е построена от руско-американската компания - търговски монопол, който създава колонии в Северна Америка през 19 век. Компанията е основана през 1799 г. и първоначално е създавала колонии в Аляска.

В един момент обаче от Аляска руснаците тръгват на юг, след като виждат, че става все по-трудно да се справят с условията на околната среда там. 

Затова в крайна сметка руснаците решават, че територията в Калифорния ще бъде по-подходящо място за установяване на тяхната колония. И така през март 1812 г. първите руски заселници пристигат в Калифорния, където построяват крепостта.

Построяването

Заселниците са били 25 руснаци, повечето от които занаятчии, както и 80 алеути. 

Преселниците построили укрепление, дървени къщи и сгради от дървени трупи, според традиционните модели в Сибир и Ситка (руска колония в Аляска).

Само момиче посети Турция и разкри наистина ли местните мъже са нахални свалячи

Новото селище е станало известно като "Рос", като се предполага, че целта е била да подчертае по поетичен начин връзката между крепостта с имперска Русия.

Въпреки че днес селището е известно като Форт Рос, то придобива името си едва в средата на 19 век. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай