logo

Фонтаните в Италия "заработват" добри пари

Фонтаните в Италия "заработват" добри пари

Само Треви в Рим носи годишно 1,5 милиона евро

Любителите на пътешествията се опитват да следват традициите на всяка страна и по всякакъв възможен начин се опитват да оставят белег от престоя си някъде. В столицата на Италия почти всеки турист не пропуска да хвърли монета в някой от фонтаните. 

Този обичай едва ли ще изненада някого, защото е популярен в много страни. Хората правят това по различни причини: някои мечтаят да изпълнят своето заветно желание, а друг просто иска отново да се върне на красивото място.

16 безумия, които се случват в Южна Корея, а чужденците си нямат идея

Наслаждавайки се на красотите на Вечния град, можете да се срещнете с голям брой фонтани, най-известният от които е Треви. Намира се в центъра на Рим, така че всеки турист винаги идва тук и хвърля монета в него. 

Имайки предвид факта, че столицата на Италия е доста популярна дестинация, значителна сума пари (около 4 хиляди евро) се извлича всеки ден от дъното на фонтана. Съответно само за година Треви носи около 1,5 милиона евро нетен доход. В другите градски фонтани годишно се събират до 200 хиляди евро. Това е значителен приход, който властите използват за  благотворителност.

От 2001 г. всички тези пари са дарени на представители на католическата организация Caritas Italiana. Жителите на града подчертават, че знаят за какви нужди се използват финансите. В крайна сметка тази благотворителна фондация помага на хора, които са в трудни финансови ситуации: без храна и покрив над главата си.

Розовият град е пълен с какви ли не чудеса, а дворците му ще ви смаят

Кметът на столицата на Италия Вирджиния Раджи обаче през есента на 2017 г. заяви, че средствата от фонтаните трябва да принадлежат на градската хазна. Властите са намерили по-подходяща употреба за този „улов“. В същото време местните жители решиха да не мълчат и подкрепиха благотворителната организация. В крайна сметка те са уверени в нейната честност и откритост, но не е ясно в каква област този доход ще се използва от правителството. Затова в началото на 2019 г. беше решено да се възобнови прехвърлянето на тези финанси на Caritas Italiana.

Благодарение на развитата туристическа индустрия Италия годишно печели милиони евро. Малцина обаче знаят, че само фонтаните на Рим могат да увеличат бюджета на страната с повече от милион. Такова огромно количество се натрупва не защото пътешествениците хвърлят големи количества на дъното, а поради факта, че това прави огромен брой хора, обединени от мисли за изпълнение на желанията.
 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай