logo

Флиртаджийските номера, които е по-добре да не пробвате в чужбина, защото...

Флиртаджийските номера, които е по-добре да не пробвате в чужбина, защото...

Определени начини за флиртуване вкъщи могат да се смятат за мили и дори романтични, но в чужда държава могат да предизвикат неприятни сцени

Ако пътувате в чужбина и внезапно почувствате, че си падате по местна жена или мъж, обикновено следващата стъпка е да поканите този човек на среща. Проблемът е, че етикетът за срещите и табутата не са еднаки във всички култури.

Определени начини за флиртуване вкъщи могат да се смятат за мили и дори романтични, но в чужда държава могат да предизвикат неприятни сцени.

Затова вижте следващия списък с нещата, които обикновено правим, за да флиртуваме с някого, които обаче могат да ни навлекат големи неприятности в различни части на света.

Ако отидете в Япония, не снимайте гейшите - ще си изпатите!

Публична демонстрация на чувства

Вероятно помните как в училище децата, които ги хващат да се натискат по коридорите, след това си имат големи проблеми. В някои държави това е нормата за поведение на улицата, която понякога се спазва изключително строго.

На мякои места като Япония или Корея може да се счита за изключително грубо. На други места пък е направо осъдително. Някои туристи научават това по трудния начин, след като са били арестувани за целуване на публично място в Саудитска Арабия или друга арабска държава.

Липсата на публична демонстрация на чувства

Ако си мислите, че правилата за вписване в културата на всяка отделна държава, свързани с интимните чувства, са твърде много, сте прави.

Има доста държави, където хората просто трябва да показват публично чувствата си, дори когато става въпрос за приятели. В много централно и южноамаерикански страни, например, хората се поздравяват с целувки по бузата. Там да не бъдете емоционални на улицата ще ви направи да изглеждате студени и безчувствени.

Да си разделите сметката

Обикновено в западните страни разделянето на сметката в заведението е идеалният компромис. Традиционно от мъжете се очаква да платят за жените, но мнозина приемат това за обидно и намекващо, че жената не може да се грижи сама за себе си.

Дори когато става дума за жена, която може да си плати сметката, често тя има усещането, че се възползват от нея.

В Южна Корея, обаче, разделянето на сметката се счита за нещо обидно, тъй като хората често го правят с приятелите си. Обикновено този, който печели повече, би трябвало да плати. Това означава, че е напълно социално приемливо жените да плащат на мъжете, с които излизат.

Да си доведете половинка на сватба или парти

В Щатите сватбите са като бойно поле. Да отидете там без половинка е все едно да дадете зелена светлина досадните си приятели и роднини да започнат да ви сватосват с куцо и сакато.

Във Великобритания, обаче, е най-добре да ходите на такива значими събития сами, тъй като там ще намерите необвързани хора, с които да си общувате.

Някои сватбени покани дори изискват неженените гости да пристигнат сами. В крайна сметка, в някои култури сватби са социалното събитие на годината.

Целувките

Може би си мислите, че сме изчистили този въпрос с публичната демонстрация на чувства, обаче, нещата са доста по-сложни. В някои култури има различни форми за показванена тези чувства, които идват с различни форми и правила.

В европейски държави като Германия и Полша е най-добре да прегърнете човека, с когото сте на среща. Целуквите обикновено са запазени за по-сериозни отношения.

Да отидете на скъп ресторант

Американците обичат да ходят навън на срещи. Ходенето в „Макдоналдс“, обаче, е приемливо, само ако вие и гаджето ви сте още в гимназията. Или ако сте сладка възрастна двойка с дълъг брак.

В Швеция, хората ходят на „тренировъчни срещи“, наречени „фика“, преди да тръгнат по луксозни заведения. Обикновено те започват с ходене на сладкарница или просто пиейки някъде чаша кафе.

Да го раздавате бавно

Американците понякога обичат да се размотават, когато трябва да отидат на среща. Счита се за „стилно закъснение“ и бързането да отидете някъде може да ви накара да изглеждате твърде прилепчиви или че притискате другия човек.

На места като Германия, обаче, времето на човека се счита за изключително ценно и ще изглежда грубо, ако накарате някой да ви чака.

Да отворите подаръка си пред подаряващия

По принцип подаръцуте са важен начин да покажете на някого чувствата си. На Запад е важно да покажете, че сте благодарни за това, което сте получили и отварянето на подаръка не е неприемливо.

В някои азиатски страни като Китай и Индия се счита за много неуважително да отворите подаръка пред човека, който ви го е дал. Всъщност отварянето на подаръка твърде бързо може да ви накара да изглеждате алчни.

Хранителни навици

Ако искате да отидете някъде да ядете на среща, първо се уверете, че знаете правилата за хранене. В много страни има табута, отнасящи за това по какъв начин ядете, особено ако си делите ястието.

На Запад, когато става дума за споделяне, е по-учтиво да си премествате храната с приборите, а не с ръка. В Япония, обаче, е неуместно да си подавате храната с клечки, тъй като това действие веднага се свързва с погребения.

В Китай внимавайте, когато ядете нудълс. Ако скъсате нудълс, това се счита за лош късмет, а да ги сърбате е съвсе приемливо.

Да подарявате цветя

Простичкият акт на подаряване на цветя на половинката не би трябвало да представлява проблем. В Русия очакват от мъжете да подаряват на приятелките си красив букет с цветя, важното е само броят им да е нечетен. Четният брой е запазен за погребения.

Жестовете и тяхното значение в Турция

Историята показва колко сложно може да е подаряването на цветя. Във Викторианската епоха изпращането на жълти рози на някого може да се приеме за обида, тъй като те символизирали ревност и изневяра.

Дори в наши дни, въпреки че символизират приятелство, те може да намекнат на половинката си, че я считате само за приятел.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай