logo

Емирство Аджман - столицата на забранените забавления за арабите

Емирство Аджман - столицата на забранените забавления за арабите

Единствено тук има магазини за алкохол, дори не е скъп

Когато става въпрос за Обединените арабски емирства, обикновено всички мислят за Дубай. Много по-малко хора са чували нещо за Абу Даби. И почти сигурно почти никой не знае нищо за Аджман! 

Това всъщност е съвсем логично. Дубай е най-успешният, Абу Даби е столицата, макар и много конвенционална. А Аджман е най-малкият и незабележим емират. Но тази статия ще се фокусира върху него, защото той има с какво да ви изненада!

Правителствената структура в ОАЕ е много необичайна. Това е федерация от няколко абсолютни монархии. Такова устройство позволява на всяко емирство да живее по свои собствени закони. Историята е много подобна на САЩ - там също законите са много различни в различните щати.

Държавната религия оставя своя отпечатък върху законите и то много силен. В ОАЕ почти всички граждани без изключение са мюсюлмани. И дори сред имигрантите делът на мюсюлманите е 55%. Факт е, че много ислямски страни обичат да използват ключовите тези на своята религия при законотворчеството. Това води до множество ограничения и забрани.

„Св. Троица“ е сред най-древните манастири в Балкана

Например в емирството на Шарджа, където законите са най-строги, е забранено да бъдете на обществени плажове с отворен бански. Да бъдеш на други обществени места също предполага определени ограничения, особено за жените - коленете и раменете трябва да бъдат покрити, тесните дрехи, деколтето и изрезите са забранени. Също така не можете да проявявате нежни чувства един към друг, дори между съпруг и съпруга. И дори толкова просто и разбираемо нещо за другите като алкохола също е недостъпно в Емирствата. В страната има сух закон.

Трябва незабавно се заключи, че законите на ОАЕ противоречат на стратегията за развитие на страната. Туризмът е развит тук и живеят огромен брой висококвалифицирани специалисти (емигранти). И туристите, и емигрантите в по-голямата си част са европейци или хора с европейско мислене. Ясно е, че ако искате да привлечете големи специалисти и богати туристи, за да развиете икономиката, трябва да им създадете комфортни и конкурентни условия. В противен случай никой няма да дойде. Затова по отношение на европейците те си затварят очите за много забрани.

Да приемем, че сме ходили на джет ски в Шарджа. И никой не прояви претенции към момичетата за отворените бански костюми. А близо  мола в Дубай вечер не е рядкост да се срещнете с момичета в прозрачни рокли.

С дрескода мисля, че всичко е горе-долу ясно. Ще разкажем за алкохола. Тъпо, не се продава никъде. Някои хотели в Дубай имат алкохолни барове. Казват, че може да се купи на летището, но аз лично не съм го тествал. Но така, че официално в магазина - това го няма никъде. По рафтовете има само безалкохолна бира. И тук е време Аджман да излезе от сенките! Внимание, това е единственото емирство, където продажбата на алкохол в специализирани магазини е разрешена на държавно ниво. И трябва да призная, че магазините за алкохол там са доста добри: богата гама от напитки за всеки вкус и на ниска цена.

В тази страна стрийптийзът се счита за художествена гимнастика

Има още една интересна особеност в Аджман. Докато се разхождате по тротоара, може да забележите картички, които приличат на визитки, разпръснати под краката ви. Обикновено те имат изображение на много скромно момиче по бански (за местните жители това е може би най-откровената снимка) и телефонен номер. Такива услуги обикновено са наказуеми там. Но човешката природа е еднаква навсякъде. И най-старата професия очевидно се търси не по-малко от алкохола. Между другото, ако смятате, че само туристи посещават магазини за алкохол, това не е вярно. Пакистанци и бангладешци, които живеят в голям брой в Аджман, се ходят там в подредени редици. И не е трудно да се срещнеш с местните там.

Ето как живее най-малкият емират, идеално адаптиран към реалностите на съвременния свят. ОАЕ се развива доста бързо през последните години. Емирите разбират, че много ограничения в наше време отдавна са загубили своята актуалност и въвеждат все повече свободи на своите територии. Да се ​​надяваме, че движението в този вектор ще продължи и страната ще стане още по-приятелска към своите гости. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пълни глупости

Пълни глупости 25.01.2021 10:36

Това го е писал човек който само е чувал разкази за емирствата..... пълни олигофрени сте журналята!!!