logo

Експерт разкри гнусната истина за храната, която ни сервират стюардесите

Експерт разкри гнусната истина за храната, която ни сервират стюардесите

Храните на борда обикновено се съхраняват при стриктни стандарти за безопасност, тъй като рискът от развитие на бактерии се увеличава във въздуха

Авиокомпаниите често предлагат клиентите си безплатна храна на борда на самолета, която може да се поръча предварително с резервацията. Често тя се състои от малки топли ястия, както и салата или плод.

Пътниците може и да си мислят, че това е здравословно, от салонния екипаж разкриват защо това не е така и защо те избягват храната в самолета докато не стигнат до желаната дестинация.

Какво да не правим преди полет? 8 съвета от стюардеси

Храните на борда обикновено се съхраняват при стриктни стандарти за безопасност, тъй като рискът от развитие на бактерии се увеличава във въздуха. Това е така, защото има определен период от време, който минава между приготвянето и сервирането на храната, обяснява експертът по хранителна безопасност Джийн Дибъл, цитирана от британския „Експрес“.

„В ресторантьорския бизнес храната се готви и сервира без забавяне. В авиационния бизнес храната се приготвя от кетъринг компания и след това се пакетира в отделни контейнери и се превозва с камиони до летищата, където се качва на самолетите“, посочва тя.

Това означава, че често има огромно забавяне във времето между приготвянето и сервирането на храната, което от своя страна носи риск от развиване на бактерии.

Освен това в камионите, превозващи храната, е трудно да се контролира температурата и тя може да се вдигне много бързо. „Неправилното поддържане на температурата е причина номер едно за заболяванията след хранително натравяне в световен мащаб“, допълва Джийн.

Експертът разкрива различните видове храни, които пътниците трябва да избягват докато са във въздуха.

Млечните продукти като сладолед и йогурт могат да се развалят наистина бързо и бактерии като листерия могат да ги заразят. „Не можете да видите нищо – няма миризма, нищо видимо. Те са невидими. А кетъринг фирмите на авиокомпаниите невинаги изхвърлят храната, когато трябва“, разкрива Джийн.

Плодовете, които понякога се сервират със закуската, могат да изглеждат плерсни, но е възможно те да са били нарязани часове преди излитането на самолета. Поради тази причина авиокомпаниите предпочитат са използват храни, които издържат по-дълго, с добавени консерванти, които ги правят още по-нездравословни.

Така не само че храната не е полезна заради бактериите, които могат да се развият, но и заради добавените консерванти.

Освен това летенето на голяма височина притъпява усещанията на човека за вкус и мирис, които са по-слаби, отколкото когато е на земята.

Служители в самолети разкриха защо не бива да пиете вода на борда

Оризът не е сред най-често сервираните храни в самолет, но все пак може да бъде поднесен с основното ястие в менюто, което авиокомпанията предлага. Оризът е една от храните, в които се развиват най-много бактерии, когато не се готви и съхранява правилно. Той може да ви разболее тежко и да предизвика хранително натравяне.

Други неща, които трябва да избягвате на борда, включват лед, вода, чай и кафе. В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали какви са причините.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Безплатна храна???

Безплатна храна??? 23.08.2020 12:49

Няма такава БЕЗПЛАТНА всичко е платено към билета ти!!!!Само заразите са безплатни!

Винаги Диария

Винаги Диария 23.08.2020 21:46

Винаги ми докарват експлозивна диария затова предпочитам да си купя нещо преди полета или въобще да не ям в самолета.

Присъствал

Присъствал 25.08.2020 7:41

Това не е вярно.