logo

Един върху друг – кои са най-гъстонаселените квартали в света ВИДЕО

Един върху друг – кои са най-гъстонаселените квартали в света ВИДЕО

Някои от факторите, водещи огромното струпване на хора по тези места, са търсенето на работа, удобно или евтино жилище

Когато става въпрос за гъстота на населението, държавите в Африка и Азия заемат челните места. Сред най-гъстонаселените страни са Индия, Макао, Бангладеш, Кения и Обединените арабски емирства.

Някои от факторите, водещи огромното струпване на хора по тези места, са търсенето на работа, удобно или евтино жилище, близост до центрове на търговията и наличието на социални придобивки.

Вижте кои са най-гъстонаселените квартали в света и как изглежда животът там:

Защо хиляди жени в Хонконг спят на улиците в картонени кашони?

1. „Лалбагх Тана“

„Лалбагх Тана“ е най-гъстонаселеният квартал в света. Той е дом на 168 151 на кв. км. Намира се в Дака, Бангладеш, и е известен като бедняшки квартал заради големия брой нелегални обитатели, които обикалят района в търсене на евтини жилища.

Младите хора съставляват голяма част от населението на „Лалбагх Тана“. Значителна част от хората в квартала живеят под линията на бедността без достъп до неща като храна, електричество и здравеопазване. Въпреки че кварталът се намира в столицата на Бангладеш, повечето му обитатели нямат достъп до икономичеките и социалните съзможности, които съществуват в столицата.

 

2. „Айал Насир“

„Айал Насир“ е вторият най-гъстонаселен квартал в света и се намира в Дубай. Неговата гъстота е 150 647 души на квадратен километър.

Различните индустрии, разположени в Дубай, основната притегателна сила за хората, живеещи на такива места. Има значително разминаване на населението по пол, тъй като там живеят много повече мъже, пристигнали за работа, отколкото жени.

3. „Чак Базар“

„Чак Базар“ е третият най-гъстонаселен квартал със 130 122 души на кв. км. Той е важно пазарно средище в Дака, Бангладеш, което е създадено през 1947 г. през вековете кварталът е бил важен социален и предприемачески център, което е привлякло огромно население.

 

4. „Матаре“-север

 

„Матаре“ е група от бедняшки квартали в кенийската столица Найроби. „Матаре“-север е четвъртият най-гъстонаселен квартал в света със 119 055 души на кв. км.

Кварталът е разположен само на 4 км от Централния бизнес район на столицата и в него живеят хора с ниски доходи, които всеки ден пътуват до работа. Огромното струпване на хора са дължи на миграцията от селските райони, откъдето много хора пристигат в търсене на възможности за работа.

Въпреки това по-голямата част от населението там се бори за оцеляване заради слабото предлагане на работа. Много хора нямат достъп до неща от първа необходимост.

 

Други квартали

Сред другите най-гъстонаселени квартали са „Завери Базар“ в Мумбай, „Ал Дагая“ в Дубай, „Дейнт Антъни Париш“ в Макао, „Анжана“, „Каранж“ и „Гопипура“ в Сурат, Индия, „Дака Котвали Тана“ в Дака, „Мланго Кубва“, „Матаре 4А“ и „Гатвикира“ в Найроби и „Кисмамажонгу“ в Занзибар.

Ето това е истинска мизерия - бедняшки квартал в Бангладеш

Ефекти от свръхнаселеността в тези квартали

Високата гъстота на населението има своите предимства и недостатъци. Големият брой хора натоварва наличната инфраструктура, което води до лоши услуги и неравномерно разпределение на добрите услуги. Такива ресурси са училищата, болниците и електричеството.

Натискът от свръхнаселеността води до натиск върху наличните жилища и до строителството на такива с лошо качество, както и до увеличаване броя на незаконните обитатели и бездомните семейства. Нивата на престъпност в тези райони е високо заради безработицата и стреса от високите разходи за живеене.

 Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай