logo

„Дагдизел” - Дагестанският форт Боярд

„Дагдизел” - Дагестанският форт Боярд

Той всъщност е изоставен цех за производство на торпеда

Каспийският (или дагестанският) форт Боярд е всъщност стар цех на завода "Дагдизел". Това е единствената по рода си сграда в постсъветското пространство.

Фортът се намира в Каспийско море край бреговете на Дагестан на разстояние около три километра от сушата. Само, че в действителност това изобщо не е крепост, а таен заводски цех.

В средата на морето, клон на завода е построен не само за секретност, но и за по -лесно тестване. Височината на цеха над основата (включително кулата) е 42 метра. Общата работна площ е пет хиляди квадратни метра.

В допълнение към цеха в сградата са построени общежитие, библиотека, кино, зона за отдих, трапезария, асансьор и изпитвателна лаборатория.

Приказно! Най-дългата разходка сред короните на дърветата ВИДЕО

Днес този завод остава най-стария и един от най-големите в Дагестан. През съветската епоха предприятието е водещ завод за производство на дизелови агрегати, торпеда и друго оборудване. Тук съветските инженери са създали най-страхотните боеприпаси против подводници и кораби.

В лабораторията на цех 8 "Дагдизел" били тествани не само торпеда, но и много други видове оръжия, пуснати в цялата страна.

7 неща, които трябва да знаете за първата страна в света, която въведе биткойн като официална валута

Заводът е работил по време на войната, през 1941 г. тук са произведени над 3200 парагазови торпеда.

През 1966 г. цехът окончателно е закрит като ненужен, а лабораторията за изпитване е преместена в Черно море. Всички документи са архивирани от КГБ или унищожени. И 10 години по-късно избухва пожар в затворения цех, след което било решено мястото да се използва за тренировъчна стрелба.

Сега „Дагдизел” е изоставен, той постепенно се унищожава под влиянието на времето и стихиите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай