logo

Чужденците са шокирани от тези ежедневни навици на испанците

Чужденците са шокирани от тези ежедневни навици на испанците

Те ходят на бар с цялото си семейство и дори водят децата

Сиеста, говорене на висок глас, закъснения за срещи – това са част от нещата, които всички са чували за испанците, дори и тези, които никога не са стъпвали в страната.

Но хората там всъщност имат още много необикновени привички, например факта, че си белят плодовете и изхвърлят боклука направо на пода. Те ходят на бар с цялото си семейство и дори водят децата.

Хора, които живеят в Испания, разказват в блоговете си за странните неща, които всеки чужденец би забелязал при посещението си в тази красива страна.

Странностите в китайските апартаменти, които ни карат да се чудим как се живее така

1. Излизат с мокра коса

Хората в Испания си мият косата сутрин, а не преди да си легнат. Така че докато се пригитовят за работа или училище не им остава много време да си изсушат косата. Затова много хора излизат навън с мокра коса. Смята се за нещо нормално и за децата и за възрастните, съобщава Brightside.me.

2. Повтарят прилагателни безброй пъти

Когато един чужденец казва: „Това е едно много красиво момиче“, испанецът ще каже: „Това е едно красиво, красиво, красиво момиче“. За да направят изкза си по-емоционален, те повтарят прилагателните.

3. Ходят на бар с децата си

В Испания е абсолютно нормално да се ходи на бар с цялото семейство. Късно вечерта, дори през нощта, често можете да видите следното: родителите се забавляват, а до тях малкото дете е заспало на масата. Може би затова испанците не се притесняват от шума – свикнали са от малки.

4. Белят всички плодове

В Испания не белят само портокалите, лимоните и ананасите. Те белят почти всичко – праскови, ябълки и т.н. Има просто обяснение за това – хората в селските райони невинаги са имали достъп до чиства вода и, за да се предпазят от вредни бактерии, белели плодовете си.

5. Делят си сметката поравно

В кафенета и ресторанти сме свикнали да плащаме само за това, което сме поръчали. Испанците го правят по различен начин. Те разделят сметката поравно между всички. Например, ако има 5 души на масата и общата сметка е 100 евро, всеки ще плати 25. И няма значение дали сте пили само чаша кафе, а някой друг е изял омар. В сервитьорите не биха ви разделили сметката дори и да ги помолите.

6. Имат 30-минутни кафе-паузи

Всички са чували за сиестата и двучасовите обеди. Испанците, обаче, изобщо не обичат да работят. Как иначе ще си обясните 30-минутните почивки за кафе, които много компании в страната имат? Всеки ден в 11 ч. сутринта хората напускат работното си място и ходят в кафенета и барове. Те обожават да са в тълпа, затова почивката може да отнеме дори по-дълго време.

7. Хвърлят си боклука на пода

Ако изпуснете салфетка, клечка за зъби или някакъв друг отпадък на пода и искате да си го вземете, може би не трябва. Ако го направите, ще изненадате много местните. Въпросът е в това, че в Испания нямат проблем да хвърлят тези неща на земята. Затова в баровете, кафенетата и ресторантите атмосферата е много спокойна – не трябва да се притеснявате за нищо.

8. Страхуват се повече от вторниците, отколкото от петък 13-и

Стара испанска поговорка казва, че във вторник хората не трябва да се женят, да пътуват или да се местят в ново жилище. Обяснението е просто – вторник е денят на бога на войната Арес или Марс. Затова вторник е „мартес“ на испански.

9. Нямат проблем с ограничаването на личното пространство

Някои хора имат чувството, че испанците не са чували за лично пространство. Когато си говорят, те се доближават много един до друг, често се потупват по рамото или коляното. Те са много отворени хора, които бързо скъсяват физическата дистанция между себе си и другите, което е добре за общуването.

10. Замразяват хляб

Ако посетите испански дом, ще бъдете изненадани да откриете хляб във фризера. Тук това е нещо нормално. Хлябът се купува няколко дни предварително и се поставя във фризер, за да се запазят полезните му свойства възможно най-дълго. Хлябът се замразява и размразява, но само като е цял. Филийкие се съхраняват на стайна температура.

11. Не използват думата „чайник“

Думата „ла тетера“ на испански означава „чайник“, но в истинския живот едва ли ще я чуете. Това е така, защото чайниците не се използват много в страната, тъй като всички предпочитат кафе.

12. Разделят деня на 5 части

Испанците вероятно са сметнали, че да имат 4 части на денонощието не е достатъчно. Затова освен сутрин, следобед, вечер и нощ, имат още една. Нарича се „мадругада“ и няма точен превод. Това е времето от полунощ до изгрев.

13. Не си мият ръцете

В Испания хората често носят обувки в домовете си. Но не е само това, те нямат навика да си мият ръцете, когао се прибират вкъщи или отиват до тоалетната. Това е много изненадващо за чужденците, но местните смятат, че е напълно нормално.

Изяждайте си всичката храна в корейските ресторанти, иначе ви чака изненада

14. Правят си тест, който показва дали бременната жена може да яде шунка

Освен стандартните изследвания и тестове, бременните жени в Испания ходят на специален тест, който показва дали могат да ядат шунка. Оказва се, че яденето на шунка причинява токсоплазмоза, която е опасна за плода. За да са сигурни, че майката е добре, те правят специални тестове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Che Guevara

Che Guevara 28.01.2021 15:51

Особено 5, до някъде 12 и 13 не са верни, но като цяло бива статията

Отврат

Отврат 28.01.2021 16:25

Така като чета, оставам с впечатлението, че са един доста прост и гнусен народ

1708

1708 29.01.2021 3:16

МАНГАЛИ, кво да ги праиш, ха ха