logo

Божият мост край Враца е истинско природно чудо, но е малко познат

Божият мост край Враца е истинско природно чудо, но е малко познат

Представлява огромна скална арка, над която още по римско време  е минавал път към древна крепост

Имало едно време една непокорна река, която бутала всички мостове по пътя си. Пожалила само един - огромна скална арка, над която още по римско време  е минавал път към древна крепост. Преданията може и да са плод на въображението на хората по тези земи, но реката и скалният феномен са повече от истински.

Тази изрисувана от природата картичка се намира съвсем близо до Враца, между селата Лиляче и Чирен, и е отбелязана в GPS-картите като Божия мост. Маршрутът ни води директно пред така наречената Лиляшка крепост. Отбранителното укрепление е от Римския период и е изградено на платото до река Лиляшка бара. Ако човек се огледа по-внимателно около камъните, ще забележи останките на 3 охранителни кули и стена, дебела около метър и половина. Всичко това подсказва, че укреплението е било страж, разположен на важен път.

Изпепеляващата жега около крепостта ни кара бързо да потърсим сянка. От самата каменна стена тръгва тясна пътека към тайнствените скали около реката. А именно Лиляшка бара е художникът на пейзаж.

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Преди 120 милиона години реката е била подземен поток в просторна пещера. Ерозията е прояла варовика, пробила е тавана на пещерата и е отворила широките арки в скалата. Така времето е оформило на практика два моста.

Дължината на единия тунел е около 100 метра. Височината на свода - 20 метра. Когато застанем отдолу, освен приятната прохлада, усещаме онова опиянение пред силата на природата.

По-нетърпеливите ще спрат дотук. Приключенците обаче ще забележат множеството дупки в карстовите скали. Малка странична пътека ни води до естествено издълбана тераса, от която се открива любопитна гледка към целия скален тунел.

Народът, който си умира да се оплаква

Връщаме се обратно до крепостта и поглеждаме на запад, където в далечината белеят зъберите на Врачанския Балкан. В неговите дебри, съвсем близо до града, е сгушена една светиня. Кацнал на скалите, пещерният манастир “Свети Иван Пусти” е перфектният завършек на разходката.

Името на светата обител подсказва, че по тези земи някога е бил отшелник Иван Рилски. В скалите дори има постница, в която се предполага, че светецът е търсил покой. Невидимата история в околността връща лентата назад към светилищата  на траките преди Христа. През средните векове тук е имало и непристъпна крепост. Видимата история пък е изрисувана по скалите на пещерата-утроба. Сцени, изрисувани от неизвестен автор, от чиито надписи се ориентираме, че картините са от 16 век.

Пътят до манастира е лесен, тъй като е отбивка по главното шосе от Враца към Монтана. Ако пътувате от София, Плевен или Видин, планирайте 4-5 часа за манастира, римската крепост и Божия мост. Ако идвате от други по-далечни градове, разходката ще ви уплътни цял ден.

Харесайте  pochivka.blitz.bg  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай