logo

Блогърка обясни колко точно е шантав животът в страшната Норвегия

Блогърка обясни колко точно е шантав животът в страшната Норвегия

През годините, в които живеех в тази странна страна много неща от живота ми се промениха, разказва Вероника

Странни и понякога стряскащи асоциации изникват в съзнанието ни, когато чуем за Норвегия. Освен с висок стандарт на живот, ледени пейзажи и риболов, напоследък свързваме скандинавската страна с шокиращи случаи на отнемане на деца и неприемливи закони, свързани със семейството.

В интернет вече дори се появиха анекдоти за това как вече вместо с Торбалан плашим децата си с „норежците“.

Колко, обаче, знаем в действителност за тази отдалечена скандинавска страна?

„Живея в Норвегия от 7 години. Трябваше да замина за тази северна страна от Рига, за да последвам съпруга си. През годините, в които живеех в Норвегия много неща от живота ми се промениха“. Това разказва руската блогърка Вероника, която има цял сайт, посветен на живота в студената страна.

Никой не помага: Защо в Китай е забранено да се спасяват хора, които се давят?

„Например гардеробът ми се промени напълно. Отказах се да нося високи токчета и рокли. Сега нося дънки, пуловери и обувки на нисък ток. Не работя толкова много, колкото преди, а Нова година вече не е чак такъв голям празник за мен“, споделя Вероника.

„Някои от тези промени се случиха по естествен път, зради културата на тази страна. Но има някои неща, с които още не мога да свикна“, казва тя.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Пришло время знакомиться⠀ ⠀ Привет, всем любителям путешествий!⠀ ⠀ Итак, кто же скрывается за маской «Открой Свою Норвегию» @otkrojnorvegiju? Давайте знакомиться!⠀ ⠀ Меня зовут Вероника. В Норвегию я приехала много лет назад из города Риги. В то время я занимала престижную должность менеджера по персоналу в большой международной компании. В Норвегию мне «пришлось» переехать вслед за мужем. Тогда Норвегия далеко не была страной моей мечты, но многое изменилось.⠀ ⠀ Какие изменения произошли со мной?:⠀ я больше не ношу обувь на каблуках и платье надеваю только по праздникам, зато я отлично разбираюсь в лыжной экипировке и катаюсь на лыжах каждую неделю.⠀ большая должность с работой по 12 часов в день (6 дней в неделю) осталась в прошлом, но зато сейчас я прихожу домой с работы в 16:00 и много времени провожу со своим ребёнком.⠀ Норвегия, которая поначалу мне показалась закрытой и чужой, потом поразила своей экологией, безопасностью, красотой и спокойствием.⠀ ⠀ Обо мне в цифрах:⠀ мне 39 лет, у меня есть муж и дочка, которые просили их не «светить».⠀⠀ переехала в Норвегию ровно 7 лет назад побывала почти в 20 странах мира , но все равно считаю Норвегию самой привлекательной страной для путешествий.⠀ изъездила Норвегию вдоль и поперёк: была в 15 «больших» и более 50 маленький городах Норвегии, посетила 5 горнолыжных курортов, побывала на 10 норвежских фьордах , покорила более 20 горных вершин, 2 раза пересекла Северный полюс️, была на 3 самых известных «камнях» (Язык Тролля, Горошина и Прекестулен).⠀ ⠀ У меня есть грандиозные планы на этот год:⠀ В апреле-мае стартует мой Youtube канал, где я буду рассказывать в деталях, как можно переехать в Норвегию, найти здесь работу, а также о тонкостях жизни в этой стране.⠀ Планируется интересное сотрудничество с другими блогерами.⠀ Готовятся несколько крутых туров в Норвегию!⠀ ⠀ Надеюсь и впредь радовать вас интересными постами и хоть немного открывать для вас Норвегию!⠀ ⠀ Хочешь открыть Свою Норвегию, тогда спроси меня как!⠀

A post shared by НОРВЕГИЯ ПУТЕШЕСТВИЯ РАБОТА (@otkrojnorvegiju) on

Пред BrightSide блогърката разкрива кои са нещата в Норвегия, които не спират да я учудват дори след толкова години живот там.

1. Норвежците обичат природата

В Норвегия има закон, който казва, че имате право на свободен достъп до дивата природа. Това означава, че дори можете да си опънете палатка извън зоните за къмпинг и можете да се разхождате, карате ски или колело, да плувате където си искате.

Норвежците обожават да прекарват време сред природата по всяко време от годината. Те дори имат за това – “friluftsliv”, което може да се преведе като „да живееш на открито“. В същото време са много внимателни с природата – никой не си хвърля боклука навън и няма бракониери.

Освен това не ви трябва разрешително за риболов в солени води. Законите ви позволяват да изнесете 13 кг рибно филе и една голяма риба като трофей.

2. Няма пердета на прозорците

Норвежците продължават да твърдят, че нямат нищо за криене. Затова и нямат пердета по прозорците.

Когато се стъмни, можете да се разходите по улиците и да видите какво се случва в къщите – някои семейства вечерят, други гледат телевизия, трети си играят с децата.

Ако гори камина, можете да видите снимките по стените и пианото.

3. По покривите растат дървета и трева

Тревистите покриви са се появили в Норвегия много отдавна, в началото на 19-и век. Това покритие се използва, за да са може в къщата да се задържи повече топлина през зимата и повече хлад пре лятото.

Освен това помага и за шумоизолацията. Норвежците обичат да казват, че зеленият покрив може да издържи на всяка буря.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårkveld på Astruptunet

A post shared by Liv Lien, Norway (@livslien) on

4. През юли цяла Норвегия е във ваканция

В Норвегия има нещо много интересно – ваканция за всички. Случва се през юли и страната изглежда сякаш някой ѝ е дръпнал шалтера. 80-90% отнорвежците заминават на почивка по едно и също време.

Много хора дори има трудови договори, в които се посочва, че от пет седмици годишен отпуск три три трябва да се вземат през юли. Детските градини и училищата също са затворено.

В Осло няма хора по улиците през юли. Норвежците пътуват до Южна Европа или до вилите си в планината.

По това време почти всички служби са затворени, много компании не работят и е много трудно да получите някакво обслужване.

5. Изглежда сякаш хората в Норвегия не работят много

Когато пристигнах в Норвегия не можех да разбера защо хората тук не работят много. Всички детски градини затварят в 16.30 ч., но всички деца са прибрани преди 16 ч. След 15.30 има големи задръствания.

Тогава има и много хора в супермаркетите, защото всички пазаруват след работа. След 17 ч. има значително по-малко коли и хора навън, защото по това време повечето вечерят.

Ето няколко факта:

- официалният работен ден в Норвегия е 7 часа и половина. Но всъщност повечето служители прекарват 6-7 часа на работа;

- почти всички започват работа рано – в 7 или 8 ч. сутринта;

- обедната почивка обикновено е много кратка – 30 минути;

- ако не се чувствате добре, няма нужда да ходите на лекар. Можете просто да си вземете 3 почивни дни, които се плащат от работодателя, и да си починете. Не во трябват никакви документи за доказателство. През годината можете да си вземете 12 такива дни.

За орвежците балансът между работа и личен живот е много важен. Те имат достатъчно време за работа, семейство, спорт и хобита.

6. Децата спят навън, независимо какво е времето

В детските градини децата спят в колички на свеж въздух. Правят го, когато вали сняг, дъжд, когато е ветровито, слънчево, дори и да е 10 градуса.

Бавачките слагат бебетата в количките след обеда и ги изкарват навън да спят. Някои детски градини имат специални шатри за колички.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Привет, всем любителям путешествий!⠀ Ставьте лайк♥️, если вы за сон на свежем воздухе. ⠀ ⠀ Маленькие дети должны спать днём - это факт! Знаете ли вы, что в Норвегии, в детских садах дети спят днём в колясках на свежем воздухе. В любую погоду: будь то снег ️, дождь ️, ветер , яркое солнце ️, мороз (до -10). Воспитатели после обеда укладывают деток в коляски и везут на улицу спать. Некоторые детские сады имеют навесы для колясок, а другие - нет.⠀ ⠀ Когда моя дочь начала ходить в садик в Норвегии, то я всеми силами сопротивлялась тому, чтобы она спала на улице в коляске, но потом я успокоилась и нашла много плюсов. ⠀ ⠀ дети дышат свежим воздухом, риск заразиться уменьшается⠀ дети спят лучше на свежем воздухе: здоровый и крепкий сон⠀ иммунитет укрепляется⠀ ⠀ А вы за какой вариант? Пишите в комментариях! ⠀ Хочешь открыть Свою Норвегию, тогда спроси меня как!⠀ ⠀

A post shared by НОРВЕГИЯ ПУТЕШЕСТВИЯ РАБОТА (@otkrojnorvegiju) on

7. Норвежките училища

Децата придобиват знания като си играят, особено в началното училище. По математика си играят на супермаркет с храна, пари и каса. По английски се обличат като героите от различни анимации и разиграват сценки.

Ако детето живее далеч от училище, го вземат с такси или автобус до училище, а после го връщат обрато вкъщи. За „далече“ се смятат 2 км за първокласници и 4 км за по-големи.

8. Приготвяне на кутии с храна

Всяка сутрин норвежкото семейство приготвя кутии с храна. Родителите ги правят за децата, за да ги отнесат в градината или училището. Те трябва да стигтнат за цял ден.

Освен това родителите приготвят кутии и за себе си на работа. Обикновено вземат сандвичи с различни съставки, плодове, малки зеленчуци, йогурт, паста.

Можете просто да си отворите кутия и в автобуса или влака и да хапнете. Мнозина го правят.

9. Странни храни

В Норвегия има храни, които определено могат да се нарекат странни. Вижте своеобразен топ 5 от тях

- старо сирене – традиционно сирене с мухъл, което може да е съхранява без фризер. Миризмата му може да се усети на километри разстояние и струва страшно скъпо;

- овча глава – вари се и се сервира с картофено пюре и ряпа;

- кървави палачинки – пори приготвянето се добавя кръв от елен към тестото. Изглеждат кафяви на цвят;

- зеле, варено в мляко (kålstuing);

- риба, пушена в алкален разтвор няколко дни. Мирише много странно.

10. Вкусните норвежки гофрети

В страната има и много вкусни неща. Например кафяво сирене, рибни супи.

Сред приятните ясния са гофретите с кафяво сирене, сладко или сметана. Норвежците ги ядат като хляб.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Привет, всем любителям путешествий!⠀ ⠀ Вы любите вафли️? Для норвежцев вафли - это второй хлеб . Их едят все: дети , взрослые, молодежь и пожилые. Их готовят практически по любому поводу: вафли на завтрак, на обед, на ужин, на десерт , вафли вместе с кофе ️ подают на родительских собраниях, они продаются во всех кафе и ресторанах.⠀ ⠀ У каждого дома есть вафельница. Вафли бывают сладкие и несладкие, из простой муки или муки грубого помола. Вафли едят с маслом и коричневым сыром, вареньем и сметаной.⠀ ⠀ Попробуйте приготовить настоящие норвежские вафли дома. Ловите рецепт:⠀ 1. Хорошо взбейте 2 яйца и 100 граммов сахара, добавьте 150 мл молока, 200 мл пахты или простокваши, 100 мл воды. ⠀ 2. Добавьте 350 гр муки, 1 чайную ложку ванильного сахара, 0,5 ч.л. кардамона, 0,5 ч.л. соды и 1 ч.л. разрыхлителя. 3. Все хорошо перемешайте и дайте настояться 15 минут.⠀ 4. Добавьте 125 гр топленого масла и выпекайте вафли до золотистого цвета.⠀ Приятного аппетита!⠀ ⠀ P.S. У вас есть вопросыпро Норвегию, тогда пишите их в комментариях! Я обязательно на них отвечу!

A post shared by НОРВЕГИЯ ПУТЕШЕСТВИЯ РАБОТА (@otkrojnorvegiju) on

11. Животът на пенсионерите

Пенсионерите в Норвегия изглеждат страхотно и прекарват свободното си време по интересен начин. Имат хобита и са в добро здраве.

Качество на живот на пенсионерите:

- пътуват много – 3-4 пъти в годината;

- 95% от пенсионерите имат коли и карат добре;

- имат активен начин на живот: карат ски, ходят в планината и посещават клубове за хобита;

- средната пенсия в Норвегия за 2019 година възлиза на 2000 долара на месец.

 

12. Медицинското обслужване

Посещение при семеен лекар струва 25 долара. Ако ви прати при специалист, това струва 35-45 долара. Предвид високите доходи, това е поносима цена.

Тук хората ходят на лекар редовно, не чакат с години за операция, защото нямат пари.

Когато медицинските ви нужди надхвърлят 220 дролара за година, ви дават специална карта, която покрива бъдещите ви разходи. Посещенията при лекари и специалисти, както и много от лекарствата, ще ви бъдат безплатни.

Недостатък е, че ако детето ви се разболее, не можете да извикате лекар вкъщи. Трябва непременно да го закарате при личния лекар или в спешното.

Ето коя е най-добрата страна, в която да прекарате старините си

13. Цените в Норвегия

Норвегия е скъпа страна. Нормално е, когато отидете в супермаркета, да похарчите 200 долара за почти нищо. Услугите са дори по-скъпи, например да отидете на ресторант или да си хванете такси.

Бензинът струва 2 долара. Но средната заплата е 4 400-7 600 долара на месец. Така че цените са високи за чужденците, не за местните.

Въпреки това норвежците икономисват от много неща. Те дори си купуват храна от Швеция, където е много по-евтино.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Строилов

Строилов 15.10.2020 3:23

всичко много хубаво обачеее обичат да лапат пишки

Петра

Петра 15.10.2020 8:38

Ега си скучния живот мерси

Педи

Педи 15.10.2020 14:05

Обичат да шибат децата на съседа си

♛ⒼⒼⒷⒼⒼⒶⓇⒶⒼⓊⓇⒶ♛

♛ⒼⒼⒷⒼⒼⒶⓇⒶⒼⓊⓇⒶ♛ 15.10.2020 18:25

Браво на шведите, да шибам рускините в гъза и после в устата!

ГЛАРУС

ГЛАРУС 15.10.2020 20:36

е, какво лошо да ги лапат пишките? нали ти не лапаш?

stojan

stojan 15.10.2020 21:33

zasto ne azvate za losite nesta...kato naprimer kolko lesno i bez osnovania mogat da vi otnemat deteto.....kolko sa zombirani norvejcite i kolko policeiska darjava e a imigrantite gi galjat