logo

Анна отиде да живее в Истанбул и разкри: как трябва да се обличате там  и как да пестите пари

Анна отиде да живее в Истанбул и разкри: как трябва да се обличате там и как да пестите пари

Не питайте директно за намаление, правете го по-деликатно

Всички знаем, че Истанбул не е Турция. Но в същото време там е събрано всичко турско, примесено с желанието градът да бъде европейска столица.

Това е един огромен врящ казан, където има модерни кафенета, а на пътя се продават пилета, където на едно място се смесват хипстърите от Кадъкьой й консервативните жители на Юмрание, порутените колиби на Балт и вилите на богатите в Бебек. Той приютява богати студенти в частни университети, хора от провинцията и европейски работници и пътешественици, които искат да добавят малко ориенталска екзотика в живота си.

И въпреки че Анкара е столица на Турция от почти 100 години, всички знаем че фокусът е върху Истанбул.

Момичетата в Турция - митове и реалност или какво не знаем за тези жени

Блогърката Анна Федорова е родена в Санкт Петербург и е получила образованието си в Германия, след което се е преместила в Истанбул за своето следдипломно обучение. Тя говори с изключителна любов за града на Босфора и разкрива неподозирани тайни за живота там. Като например защо не трябва да носите високи токчета и как да не харчите излишни пари. А също и защо всяка местна жена има бутилка лимонов сок в кухнята си.

Какво шокира неопитните туристи

- Обичайно е в Турция да целунеш нечия буза два пъти. Това не звучи като нещо особено, но съм свикнала да давам по една целувка. Но свикнах с турския начин и понякога изпадан в конфузни ситуации със сънародниците си.

- Веднъж бяхме на вечеря в традиционен турски ресторант. Приключихме с яденето и поискахме сметката, но първо сервитьорът ни донесе чиния с карамфил. Оказа се, че хората тук дъвчат карамфил след хранене – помага за намаляването на лошия дъх в устата. Турски освежител за уста!

- Хората тук пият само току-що сварен чай и ядат прясно сготвени ястия. Пиете ли вчерашния чай? Това е отрова!

- Турците обичат своите си неща. Например от 30 канала по телевизията можете да чуете чуждестранни песни само по 4-5 от тях. Освен това носят много патриотични дрехи – рокли и ризи от местни производители. 80% от турците предпочитат да отидат на почивка в страната, а кулинарният туризъм и посещението на роднини е нещо свещено за тях.

Как да се обличате в Истанбул

Не се обличайте като мен на тази снимка. Особено ако не сте свикнали да привличате вниманието на хората около вас. Ето няколко неща, които ще са ви полезни.

(Снимки: Инстаграм)

- Наметалото или дългият шал е нещо универсално. Можете да го увиете около главата си, когато влизате в джамия, да го увиете около врата си, за да се педпазите от вятъра от Босфора или да го сложите на раменете си, за да покриете голите си ръце и шия.

- Удобни равни обувки. Оставете бовушите с високи токчета вкъщи. Те ще бъдат безполезни в този стръмен район.

- Дълга ефирна пола. Има две предназначения – първо, вее се красиво на вятъра, и второ, покрива краката ви и няма да има нужда да се преобличате, ако влизате в джамия.

- Ветровка, парка или яке с качулка. Тук не е топло през цялата година. Дори през лятото вятърът може да бъде доста силен. През есента и зимата вятърът се допълва от дъжд.

- Слънчеви очила. За да не ви се налага да примигвате в слънчеви дни и да си образувате бръчки.

- Долни дрехи. Помните ли как майките ни ни караха да си слагаме потници под блузите в детството? В Турция още го правят, дори и възрастните. Подкрепям го, особено при прозрачни блузи.

Деликатна тема: градските тоалетни

Какво да правите, ако ви трябва тоалетна в Истанбул? Първо, можете да ползвате тоалетните в кафенетата и ресторантите. Ако не сте клиент, но сте в нужда, можете учтиво да помолите за позволение. Обикновено хората не отказват.

Можете да ползвате съоръженията в търговските центрове, големите супермаркети, магазини за домашни потреби и дори бензиностанциите безплатно. Най-нелюбимите ми опции са тоалетните на фериботите, които могат да се сравнят с тези на влаковете с дълъг маршрут.

Има и тоалетни, които искат такса (между 10 и 25 евроцента). Това са оранжевите кабинки в парковете, крайбрежието и натоварените обществени места. Можете да платите за тях с транспортна карта, наречена „Истанбул Карт“.

Каква е „тайната съставка“ на турската кухня

Лимонов сок. Добавят го към почти всяко ястие. Трябва ви овкусяване за салата? Лимонов сок. Да направите супта си по-кисела? Лимоновият сок е тук. Нещо да ви освежи през лятото? Същото. Турците дори умеят да мариноват този цитрус.

В Турция ще ви поднесат лимонова торта и лимонов крем за десерт. Те даже имат и специална лимонова супа. И разбира се, лимонада. Това е нещо абсолютно задължително през лятото. Всяка турска домакиня си купува голяма бутилка лимонов сок за вкъщи.

Как турците икономисват пари

Ето няколко хитринки от един местен мизерник, каквато съм аз:

- Можете да посещавате безплатни държавни курсове на всякаква тема и специализация (ISMEK).

- В Истанбул има огромен брой безплатни изложби, кинопрожекции, лекции и концерти – само трябва да следите рекламите;

- Не забравяйте да носите своя текстилна торба, когато ходите до супермаркета – екологично е и пестите пари от найлонови торби;

- По-добре е да купувате дрехи от местни марки в обикновени магазини, а дрехите от чужди марки е за предпочитане да се купуват от аутлети.

- Пазарете се! Навсякъде: в таксито, в магазина и, разбира се, на пазара. Не питайте директно за намаление, правете го по-деликатно. Говорете с продавача, задайте му няколко въпроса, спечелете благоразположението му. Всичко това ще ви помогне той да се смили над вас и да смъкне цената.“

Източник: Brightside.me

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

лимончело

лимончело 12.11.2020 11:30

Анчето е смазала вече няколко кавала в Истамбул.

Киро -крика

Киро -крика 12.11.2020 21:56

В тоя вид на снимката, става ясно за какво е отишла в Истамбул.