logo

Ами сега? Брекзит без сделка ще е кошмарът на пътуващите – ето защо

Ами сега? Брекзит без сделка ще е кошмарът на пътуващите – ето защо

Възелът около излизането на Великобритания от ЕС се затяга все повече. Вероятността Лондон и Брюксел да не стигнат до сделка е все по-голяма. По тази причина британското правителство издаде документи с обяснения какво ще се случи с пътуващите между ЕС и Великобритания, ако Брекзитът е без сделка, т.е. не се запазят условията за по-лесно движение на хора.

Един от първите проблеми, които ще възникнат, е свързан с полетите. В документа е казва, че полетите между ЕС и Великобритания могат да спрат. „Ако Великобритания напусне ЕС през март 2019 година без споразумение, авиокомпанните с лиценз в двете страни автоматично ще изгубят правото си да извършват такава дейност между Великобритания и ЕС без да са поискали предварително разрешение“, пише там.

Все пак Лондон успокоява, че ще даде разрешение на европейските авикомпании да кацат на британски летища и без съмнение ЕС ще направи същото, пише в-к „Експрес“.

Пътешествениците, обаче, са загрижени и за други въпроси, ако Брекзит стане без сделка. Ще станат ли полетите по-скъпи, ще им трябва ли виза, ще работят ли мобилните телефони?

Полети

Има голяма вероятност полетите да поскъпнат. При Брекзит без сделка се очаква стойността на паунда да спадне, поне за определено време. Това ще повлияе на цената на горивата, която се изчислява в щатски долари. Ако горивото струва повече на британските авиокомпании, те ще вдигнат цената на билетите. Тя ще зависи и от споразумението за лицензите.

„Разрешаването на полетите до територията на ЕС е една от ключовите теми при преговорите за Брекзит. Най-лошият възможен сценарий за британските пътуващи е частично или дори напълно отменяне на линиите към и от европейските страни. Надяваме се, че ще бъде постигнато общо споразумение за предотвратяването на подобен срив, който би бил катастрофален и за търговията и за туризма“, обяснява Крисчън Глийв, изпълнителен директор на голяма компания за туристически и пътнически услуги.

Застраховки

Една от големите застрахователни компании на Острова вече обяви, че клиентите ѝ няма да получат парите си обратно, ако полетите им се провалят заради Брекзит без сделка. От там уточняват, че при този сценарий те нямат контрол над обстоятелства като „гражданско неподчинение или събития, произтичщаи от политическа нестабилност“.

Очаква се останалите компании от този бранш да направят същото.

Визи

От правителството вече обявиха, че всеки, който иска да пътува до ЕС след Брекзит, ще трябва да има паспорт валиден най-малко 6 месеца след пътуването. Има, обаче, голяма опасност на британците да им се наложи да подадават молби за визи преди да могат да отпътуват към Европа, особено ако не се стигне до споразумение. Преговорите до този момент се водеха в посока постигане на известна свобода и се обсъждаше дали Обединеното кралство да бъде сложено в списъка с държави, за които се иска виза, или на тези, които нямат нужда от такава.

Телекомуникации

Без сделка безплатният роуминг не може да бъде гарантиран. Правителството посочи, че ще се опита да наложи законово таван на таксите, но такива все пак ще има.

Хаосът

Ако бъдат въведени визи, дългите опашки по летищата са гарантирани. „Липсата на сделка означава значително повече хаос по летищата, пристанищата и международните гари във Великобритания. Ще бъдат повишени мерките за сигурност, опашките и проблемите заради по-сложното администриране, което пък ще увеличи и времето за пътуване“, посочва Глийв.

Коментирай