logo

Американски военни изнесоха легендарния изоставен автобус от гората в Аляска

Американски военни изнесоха легендарния изоставен автобус от гората в Аляска

"Четиридесет и втори" бе увековечен в бестселър и филм, но заради него умираха хора

Изоставеният автобус, който фигурира в книгата и филма „В дивата природа“, бе „евакуиран“ от хеликоптер на Националната гвардия на Аляска. Автобусът, в който авантюристът Кристофър Маккандлес умря от глад през 1992 г., стана известен като място за поклонение на туристи, сред които имаше и жертви - известни са поне два случая.

Не е за вярване, но: Това е най-опасният град в света!

Автобусът е възстановен по време на съвместна операция от Министерството на природните ресурси на Аляска и 207-и въздушен батальон на Националната гвардия на Аляска.


С какво е известен автобусът

Първоначално част от градската транспортна система на Феърбанкс (град в централна Аляска), автобусът е един от трите закупени от местната строителна фирма "Ютан" и е използван като жилище за работници. Два автобуса са извадени от маршрутите през 1963 г., докато третият остава в гората като подслон за туристи и ловци.

Именно този автобус, получил по-късно прякора „Четиридесет и втори“ или „Вълшебният автобус“, е известен с тъжния случай на смърт от глад. През 1992 г. 24-годишният Кристофър МакКендълес е бил турист в района, но поради неправилно планиране на маршрута е попаднал в капан от речно наводнение и в крайна сметка е умрял от глад. Прекарал последните си дни именно в "Четиридесет и втори".

Историята е разказана по-подробно в бестселъра "В дивата природа" от Джон Кракауер (1996) и във филма от 2007 г. със същото име.

Звучи като китайско мъчение, но е изтънчена терапия, за която туристите си умират

Как протече операцията

Според Националната гвардия проблемът тревожил хората отдавна: постоянните „поклонения“ на туристи до легендарния автобус довели до поне два смъртни случая (през 2010 и 2019 г.), а между 2009 и 2017 г. властите провели 15 издирвателни и спасителни операции за евакуация на туристи, търсещи „Четиридесет и втори“.

"Разбираме, че хората се разхождат в дивите райони на Аляска, и ги насърчаваме да го правят възможно най-безопасно. Този автобус имаше голямо влияние върху туризма в региона, беше много популярен. Но това не променя факта, че автобусът е стар и се разпада и се намира в опасна зона - подобна атракция не си заслужава риска“, коментират служителите.

Операцията се проведе на 18 юни 2020 г. на два етапа: първо, военните отлетяха до мястото с хеликоптер Sikorsky UH-60 Black Hawk, за да огледат автобуса, да подготвят крепежни елементи и да премахнат отломките. След приключване на работата и инсталирането на специална транспортна рамка на автобуса, от базата излетя военен транспорт „Chinook CH 47“, който ефективно закачи автобуса с помощта на кабели и го отнесе на безопасно място. 30-секундното видео, показващо транспорта, е събрало над 7000 гледания в YouTube.

Според Министерството на природните ресурси на Аляска автобусът все още чака служителите да решат какво да правят с него. Най-популярната версия се счита за реставрация и поставянето й на безопасно място като туристическа атракция.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай