logo

Абхазкият Припят. Страшният град-призрак, в който останаха да живеят само 20 души

Абхазкият Припят. Страшният град-призрак, в който останаха да живеят само 20 души

Само преди няколко десетилетия Акармара е просперирал, сега е изоставен

Град, в който по покривите растат дървета, полуапокалиптични полудиви прасета се разхождат по улиците, фитнес залата и учителската стая в местното училище са превърнати в краварник от мрачен мъж с шапка, който живее в порутена къща наблизо, а няма коли, няма светофари, няма хора или магазини, нито реклама, нищо.


Тук наистина можете да снимате филми на ужасите или блокбъстъри за края на света и не се нуждаете от никакви декорации. Те са наоколо, навсякъде са.


Много такива изоставени села и цели квартали в градове има и в Чукотка или в други региони на Далечния Север, но не са като тук - на красиво място в Кавказ, само на няколко десетки метра от морето.


Това е Акармара, източна Абхазия. Населението е 5000 през 1991 г. и 20 през 2020 г.

Ако видите това опасно създание на плажа, стойте далеч от него

Още от първите метри Акармара не се чувства мъртъв град, а по-скоро, напротив, притъпява бдителността и ви кара да се съмнявате в прочетеното в интернет: има хора, а кучето тича наоколо и дори можете да си купите сладко или баници от баба Нанули.


Животът в покрайнините на Акармара е измамен. Просто тук, в покрайнините, на малкото жители просто им е по-удобно да живеят, отколкото на хълма през дефилето или в други отдалечени райони, където дори пътищата вече са обрасли и рухнали ... В края на краищата, дори до магазин, клиника или болница трябва да  карат повече от 10 км по серпентина до съседния полупризрак Ткварчел, който все още не се е превърнал окончателно в град-призрак.


Интересно е, че всички тези няколко 20 жители не са сгушени заедно, не живеят в една или две съседни къщи. Не им пука, почти всеки има свой дом. И само неколцина живеят в квартала.


99% от къщите в Акармар са празни. Някои са дори с остъклени и почти здрави прозорци, други са частично зеещи с черни отвори на прозорците, а някои са вече силно разрушени.


Както например сградата на бившето училище по тъкачество в красива сграда във формата на седемлъчева звезда.

Ето как изглежда основният жилищен район отгоре.

Много къщи вече дори нямат покриви.


Друг жилищен район, най-отдалеченият. Сега никой не живее тук, защото преди да стигне до магазина в Ткварчел, човек трябва да се добере до покрайнините на Акармара всъщност през джунглата се минсава за няколко часа, пътят е толкова обрасъл тук.
Отгоре Акармара не изглежда особено зловещ. Но ако се разхождате по улиците му...

Бъдещето на ресторантите след пандемията на коронавирус

Това е стълбище от един район до друг. Тъй като градът е планински, тук можете да стигнете от един квартал до друг или по такива стълби, или по серпентинен път (понякога неочаквано много дълъг).

Жилищни сгради. Някога  жилищни.


Блок, който бавно се плъзга надолу по планинския склон.


Входът на най-последния магазин, работещ тук.


Тази сграда разполага с три жилищни апартамента. В два от тях  живеят баби, една над друга в същия вход. Толик живее през три входа, но сега заминава за Сухум в търсене на доходи.


Това са неговите коли. Бабите не шофират. Където живеят хора, идват да живеят и кучета.


Ето как изглежда една от малкото жилищни сгради в Акармара.


А това е училището, превърнато в краварник. Вътре всичко е в тор, вонята е ужасна, в учителската стая живее бик.

И цялата работа е в това, че местните жители по някакъв начин трябва да ядат, затова засаждат градини точно на площадите, кравите и козите се пасат там, където трябва, а хитрият собственик е определил да живеят в най-надеждната плевня. Не е у дома, наистина.

Сигурно искате да попитате какво се е случило с града и защо той се превърнал в призрак?


Причината е все същата - грузино-абхазката война от 1992-1993 г. Акармара, заедно с Тквархел, са били в 413-дневна блокада и са били постоянно бомбардирани. Някои от жителите успели да напуснат преди блокадата, никой не могъл да понесе бремето, а някои напуснали умиращия град след войната - тук нямало работа поради разрушени мини, инфраструктура и пътища.

Някога много богатият и проспериращ град се превърнал в призрак.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

смирненски

смирненски 19.09.2020 12:01

"Войната тази черна чума на смъртта"