logo

9-те най-красиви летища в света

9-те най-красиви летища в света

Все повече разширяващи се или новостроящи се летища решават да наблегнат не само на удобствата, но и на външния вид

Летището е място за събиране на много хора, за бързане, чакане, а понякога и за много лични емоции. Във всички случаи, обаче, то трябва да е практично и удобно за милионите хора, които се предполага, че ще го използват.

Все повече разширяващи се или новостроящи се летища решават да наблегнат не само на удобствата, но и на външния вид. А това се оказва, че не е никак маловажно, когато се очаква, че милиони хора ще прекарат часове от живота си на тези места, а често ще им се налага и да преспиват там.

Има, обаче, летища, които погледнати отвън изобщо не приличат на такива. Някои са истински произведения на изкуството.

Разкриха къде в самолета е най-вероятно да пипнете коронавирус

Вижте 9 летища от целия свят, които са не просто функционални, но и красиви.

Международното летище в Денвър

Не бихте си помислили, че това живописно селце с типита, разположено на фона на красива планина, може да се намира в Денвър. Структурата, създадена от архитекта Къртис Френтес, прилиза повече на отдалеченмо село. Всъщност белите куполи от фибростъкло с покритие от тефлон са направени така, че да наподобяват върховете на Скалистите планини.

Мадрид-Барахас, Испания

Това цветно и величествено летище с вградени дифузери за светлина изглежда по-впечатляващо и от музей. Съчетанието от вълнообразни и изчистени елементи в терминалите, заедно с естествената светлина правят посещението му истинска наслада.

Маракеш Менара, Мароко

Хората оприличават тази сграда на огромна торта, покрита със захарна дантела. Дизайнът, наподобяващ дантела, всъщност имитира мозайката от ислямската архитектура. Освен това той пропуска светлината вътре по много красив начин.

Международно летище Уелингтън, Нова Зеландия

Тази голяма дървена структура е наречена „скалата“ и е вдъхновена от митични морски чудовища. Отвън тя е моделирана като скали, а медните плоскости трябва да отразяват светлината както видата на камъните.

Международно летище Куала Лумпур, Малайзия

Този аеропорт в Малайзия се отличава с с таван с много светлини, направен от дървени плоскости и заостренио греди. Когато вървите вътре, усещането е много спокойно. Проектът е на японския архитект Кишо Курокава.

Международно летище „О‘Хеър“, Чикаго, САЩ

Осветен с неонови светлини тунел под пистата свързва Зала С ъс Зала В по сюрреалистичен начин като в някоя футуристична цена. Проектиран е от канадския артист Майкъл Хейдън.

Международно летище Шатрапати Шиваджи, Мумбай, Индия

Тази футуристична сграда изглежда повече като палат вместо като летище със своя извит бял покрив и стълбове, приличаи на вътрешността на кошер. Известно е повече със своя Терминал 2, който изглежда като сцена от научнофантастичен филм с вълнообразните си елементи и елегантно използване на контраста между светлина и мрак.

Шънджън Баоан, Китай

Според архитекта Масимилиано Фуксас, моделът за това летище е базиран на богомолката. Влизайки вътре имате усещането, че сте в корема на звяра. Дизайнът по подобие на медена пита отвън също навява анималистични нотки, а освен това създава и оптична илюзия.

7 неща, които никога да не слагате в ръчния си багаж

Даочън Ядин, Тибет

Това летище е направо в областите и е впечатляващо. Това е най-високо разположеното летище за граждански полети, намиращо се на 4411 м над морското равнище. Оттам се открива невероятна гледка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай