logo

9 европейски микродържави, за които със сигурност не сте чували

9 европейски микродържави, за които със сигурност не сте чували

Причините за създаването им са от абсурдни по-абсурдни

Всички сме чували за места като Лихтенщайн и Ватикана – миниатюрни европейски държави с малобройно население.

Те, обаче, са международно признати държави – истински, ако щете.

На Стария континент съществуват и други страни – още по-малки и много по-странни от тях. Причините за създаването им са от абсурдни по-абсурдни.

В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали за неизвестната френска република Соже, която има свой президент. Тя е създадена след безобидна шега в кръчма.

Показвали сме ви и Сийланд – страната с население от 10 души. На практика това е най-малката държава в света.

Вижте още 9 подобни необикновени държави, пръснати из Европа:

Свободен град Християния

Точно в сърцето на Копенхаген през 1971 г. е създадена анархистичната държава Християния. Тогава нелегални обитатели се настанили в неизползван военен комплекс и създали хипи комуна. Те продавали открито марихуана на място, известно като „Улица Пушер“.

За тяхно нещастие, скучното датско правителство сложи край на забавата през 2004 г., когато властите нахлули вътре. Това предизвика масови протести. В наши дни насилието, убийствата и дори нападенията с гранати показват, че Християния вече не е същият хипи рай, какъвто е бил преди, информира The Culture Trip.

Княжество Себорга

Водачът на местно обединение на цветари в малък град в северозападна Италия решил да обяви независимост в началото на 60-те години на 20-и век, и, за най-голяма изненада, почти целият град подкрепил шантавата идея.

Известен като „негова страховитост“, князът управлявал селото до смъртта си през 2009 г., а малко след това бил избран нов президент.

Кралство Елеоре

През 1944 г. малък остров до бреговете на Дания е закупен като летен лагер от група учители, които шеговито го наричали тяхно кралство. Шегата някак станала реалност и накраят островът се самообявил за микродържава.

Там съществуват някои среанни закони, като например пълна забрана на романа „Робинзон Крузо“ и отнасяне към „елеонорска часовяа зона“, която е с точно 12 минути след датското време.

Кралство Ромкерхал

Буквално само един хотел и ресторант, Ромкерхал е разположено край река в живоописни планини в Централна Германия. Някога била ловна хижа на британския крал Джордж V. Мениджърът на хотела смятал, че местоположението ѝ извън която и да е общинска юрисдикция е достатъчна причина за обявяване на земята за кралство Ромкерхал.

Единствените ѝ жители са собственикът и персоналът. Затова се твърди, че това е най-малкото кралство в света.

Република Кугелмугел

Това е буквално само една къща с форма на купол насред парк. Република Кугелмугел е създадена през 1976 г. в резултат на остър спор относно районирането между ексцентричен артист и местен общински съвет. В знак на протест артистът преместил цялата си къща в парк в центъра на Виена, оградил я с бодлива тел и се обявил за държавен глава.

Въпреки смъртта на президента през 2015 г. държавата продължава да има около 650 непостоянно живеещи граждани, а сградата още си стои на място, като се е превърнала в популярна туристическа атракция.

Кралство Ловли

Явна пародия на идеята за микродържава, Кралство Ловли е създадено през 2005 година в документалния сериал на Би Би Си „Как да си основеш собствена държава“. Британски комик и самопровъзгласил се крал избира лондонски апартамент за своя официална територия, събира приятели от местния пъб, които да назначи за министри. Ловли бързо събира много онлайн последователи и в един момент дори се опитва да се включи в конкурса „Евровизия“.

Узупис

Узупис, който е основан през 1997 г., има 120 жители. Всички те имат поне едно общо нещо – обожават музиката на ексцентричния Франк Запа. След като се освобождава от оковите на СССР, артистичната общност на Вилнюс в Литва вече може да се радва свободно на поп културата.

Решавайки да доведат своето почитание до крайност, те създават микродържава, на която Франк Запа е светец-покровител.

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Империя Коупман

През 2003 г. англичанин на име Ник официално се преименува на крал Николай I и основава империя в караваната си. Забележителното е, че печели много интернет последователи и успешно се занимава с продажбата на съмнителни титли на мералкии да бъдат кралски особи по целия свят. Крал Николай дори се опитва да утвърди положението си като се сближи с други кралски особи, но почти без никакъв успех.

Кралство Друг свят

За любителите на БДСМ кралство Друг свят има специално отношение към женската доминация. Най-важният закон в кралството посочва, че никоя жена не може да бъде наказвана за каквото и да е престъпление. Вместо това мъжете роби трябва да се наказват от името на господарките си. Доста фетишистко!

 

Коментирай