logo

8 неща, които никога да не казвате на един румънец

8 неща, които никога да не казвате на един румънец

Северните ни съседи отдавна са свикнали с чужденците, но има някои неща, които страшно мразят да чуват

Хубаво е човек да познава съседите си, защото рано или късно ще му се наложи да общува с тях. Същото важи и за съседите по граница, когато пътуваме.

Всяка нация си има специален начин, по който гледа на себе си и който може да се различава от този на другите около нея. Добрите обноски изискват да внимаваме много какво правим, за да не обидим хората, които сме отишли да посетим. Особено когато сме в регион с бурно исторически минало и сложни отношения между народите.

Въпреки че Румъния не е толкова посещавана като Гърция или Турция, все повече българи се отправят на север, за да разгледат красивите ѝ замъци и пленителна природа. Северните ни съседи отдавна са свикнали с чужденците, но има някои неща, които страшно мразят да чуват и с които не могат да се примирят.

6 неща, които никога да не казвате на един грък

Вижте списък с най-често произнасяните фрази, които могат да изкарат румънците извън нерви и дори да се стигне до бой.

Да ги питате дали говорят руски

Няма по-бърз начин от това да накарате румънец да ви изгледа лошо от това да го питате дали говори руски. Понякога може дори да откажат да разговарят повече с вас. Особено ако въпросът е последван от няколко руски думи, които се очаква те да знаят.

Румънският език е част от романските езици и всъщност за румънците е по-лесно да се разберат с италианци, испанци и французи, отколкото с руснаци и представители на славянски народи. Има някои общи думи и граматични елементи, но това са напълно различни думи.

Ако спорът се разгорещи и местен жител започне да ви обяснява разликите между руски и румънски, гарантирано ще го вбесите, ако извадите някакви славянски думи (които много често са български) от разговора и му заявите – „Това звучи като руски“.

Питайте ги дали имат интернет

За цяла Румъния е мистерия защо чужденците продължават да им задават този въпрос, след като в Румъния интернетът е един от най-бързите и евтини в Европа. Има села, които нямат канализация, но имат 4G. така че бъдете разумни и питайте за канализацията, не за интернета, пише блогът roaringromania.com.

Направете предположението, че ромите и румънците са едно и също нещо

Има роми в Румъния - това е най-голямото малцинство в страната, но това са две етнически групи с различен произход, култура и традиции.

Освен това между тях има известно напрежение и да твърдите, че румънците са цигани, само ще ядоса хората около вас.

Настоявайте, че Румъния е балканска страна

Румъния е интересен микс от култури и е сравнително млада държава. През 2018 година там празнуваха 100 години от основаването си. През 1918 година Трансилвания е присъединена към обединението между Влашко и Молдова, които в културно отношение са близки до балканските страни. Но Трансилвания е част от Централна Европа в културно отношение.

Румъния просто отказва да се идентифицира като балканска страна, въпреки че има доста общо с останалите.

В географско отношение северната граница на Балканския полуостров не е ясно определена и подлежи на интерпретации. Счита се, че границата на полуострова е река Дунав, т.е. точно на границата между България и Румъния. Ако това се приеме, то едва 9% от територията на Румъния (Северна Добруджа) е на Балканите (бел. ред.).

Румънците, обаче, по-скоро приемат, че Балканите свършват със Стара планина. Така че за тях страната им няма нищо общо с региона.

Да наречете цуйката „шнапс“ или „ракия“

Румънското национално алкохолно питие се прави само от сливи и е двойно дестилирано. Всяко друго питие, направено от други плодове, може да е шнапс или ракия, но не и цуйката.

Дори когато хората си я варят вкъщи за лична употреба, те стриктно спазват правилото за двойната дестилация. Бъдете сигурни, че всеки, който ви предложи да я опитате, ще започне подробно да ви обяснява за процеса на производството ѝ, само за да ви увери, че това не е ракия. Така че просто не ги бъркайте.

Да наречете Букурещ Будапеща

Това е класическа грешка и румънците вече не се ядосват чак толкова много. Години наред Букурещ е бъркана с Будапеща. Като се започне с Майкъл Джексън и се продължи с Лени Кравиц, „Металика“ и „Айрън Мейдън“, които редовно започват концертите си с „Добър вечер, Будапеща“ – списъкът е дълъг.

Вероятно най-смешната случка по този повод е от 2012 година, когато финалът на Шампионската лига беше в Букурещ, а 400 фенове на „Атлетик“ Билбао заминаха за Будапеща, за да гледат мача. На всичкото отгоре коментаторът на мача открио събитието на стадиона с „Добър вечер, Будапеща“ пред 55 000 зрители.

Да наречете Влад Цепеш вампир

Още една класическа грешка, с която местните са започнали да свикват. Вече са се примирили с романа за вампири на Брам Стокър, в който Влад Дракула е вампир. Сега те по-скоро се опитват да обяснят разликите между художествения герой и историческата личност, тъй като Влад Цепеш, въпреки че е средновековен владетел с психопатски наклонности, е национален герой и е хубаво туристите да го знаят.

Ако и след подробното обяснение, обаче, чужденците продължават да го наричат вампир, вече няма спасение. Започват едни дълги историко-политико-географски уроци, цуйката се вади на масата и става страшно.

Живите огньове и калните вулкани – скритите красоти на Румъния

Да поискате да включат климатика

Най-големият страх на румънците в съвременния свят не е глобализацията, нашествието на изкуствения интелект, климатичните промени или иконмическата криза. За тях Армагедонът идва, когато включите климатика и течението от него разпространява болести, подобно на плъховете през 14-и век.

Да поискате от някого да пусне климатика е равносилно на това да го накарате да се разболее. Бъдете готови климатиците да бъдат изключени навсякъде, където отидете. Могат да го пуснат евентуално, ако е толкова горещо, че и дяволът да почне да се поти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

КККККК

КККККК 03.08.2020 10:05

и като са държава на 100 години, какви са били преди това - българи!!

бай Гъдю

бай Гъдю 05.09.2020 15:06

Дааа, били са Българи, както и Влад Цепеш е бил с българка кръв. Само, че нашите политици са били продажници винаги.