logo

7 световни мистерии, за които учените си блъскат главите от години

7 световни мистерии, за които учените си блъскат главите от години

Подгответе се за една наистина необикновена историческа обиколка

Човечеството стъпи на Луната преди 50 години, но независимо колко е развита цивилизацията днес, на нашата родна планета все още има необясними мистерии, които немогат да бъдат разгадани и от най-добрите учени.

Те са останки от стари цивилизации, които до ден-днешен продължават да смайват археолози, историци, физици и химици.

Подгответе се за една наистина необикновена историческа обиколка, която включва някои от най-посещаваните от туристи места на планетата.

Показваме ви някои от най-обсъжданите в научните среди мистерии, които имат потенциала, ако бъдат разгадани, да променят начина, по който виждаме миналото. Те са подбрани от Bright Side.

10 тайни места в градовете на древните маи, които екскурзоводите крият от туристите

1. Какво има под ухото на Сфинкса?

Камък запречва дупка, намираща се точно под ухото на Сфинкса в Египет. Това се вижда с просто око. Какво пази този камък? Какво е скрито зад него?

Археолозите все още се опитват да намерят отговор, но един руснак твърди, че там се крие нещо революционно. Той настоява, че е живял на Марс като войник в предишен живот и е посещавал Египетпо това време, където намерил нещо скрито под ухото на Сфинкса.

То трябвало да бъде открито и щяло да донесе гомеи промени на Земята. Историята звучи като фантазия, но няма как да се отрече, че нещо е скрито под ухото на Сфинкса.

Освен това има и рисунка от 19-и век, показваща хора, които излизат от главата на монумента, където може да има втори вход към него.

Археолозите казват, че няма как да се влезе в Сфинкса, а всеки път, когато опитвали, пътят им бил или блокиран или наводнен.

2. Древен CD-ROM, който никой не може да дешифрира

Нарича се дискът от Фиастос и е датиран от времето на Минойската цивилизация в Гърция преди около 3700 години. Представлява диск, който е 16 см в диаметър, изработен от глина, който съдържа информация под формата на издълбани изображения.

Учените са съгласни, че трябва да се чета спираловидно, но все още имат много въпроси, свързани с езика. Той все още не е известен, въпреки че хората се опитват да го разберат и открият от години.

Въпреки това група експерти наскоро заявиха, че думи, свързани с „майчинство“ и „богиня“ са изписани на диска и сярват, че предметът е гавиран като молитва към минойска богиня. Има, обаче, твърдемного неизвестни.

3. Турските месоядни гробници

Тези саркофази, намиращи се в древния град Асос, имат необичайно свойство. Те могат да погълнат и разложат трупове толкова бързо, че този феномен озадачава учените и до ден-днешен.

Гробниците, известни като Чанаккале, вероятно са на 2700 години и могат да разложат тяло само за 40 дни, което е шокиращо в сравнение с обичайните между 50 и 200 години, които са нужни при всеки друг вид погребение.

Учените вярват, че значителното количество алуминий в гробниците изгаря и поглъща плътта лесни, но това е само една теория, която още не е доказана.

4. Кокаин и тютюн в египетска мумия

Когато мумията на египетския фараон Рамзес Велики била изследвана, учените открили следи от тютюн, кокаин и хашиш, поставени във вътрешностите на мумията.

Скоро след това били изследвани и други мумии, където било открито същото.

Тъй като тези растения произхождат от Американския континент, открието е трудно за разбиране за много учени, тъй като драматично би променило знанията ни за историята.

Дали египтяните са открили Америка? Някои вярват, че викингите са били първи, други – че това са китайците, но с тези открития се повдигат още повече въпроси.

5. Идеално кръглите камъни в Коста Рика

Известни са като „Лас Болас“, което означава „топките“, и тяхната история ни връща 15 века назад. Археолозите са единодушни, че сферите са дели на културата Дикуис – цивилизация, изчезнала преди пристигането на испанците.

Диаметърът им варира от 10 до 257 см и тежат над 16 тона. Топките са създавани и „поставяни“ из Коста Рика в продължение на над 1000 години. Въпреки че учените знаят кой ги е направил, целта и причината за тяхното създаване още са неизвестни.

6. Камъните на Пума Пунку

Пума Пунку означава „вратата на пумата“ на езика аймара и е името, което носи комплекс, намиращ се в Боливия. Построен е от хората, принадлежащи към културата Тиванаку – цивилизация, предшестваща инките.

Интересното за този комплекс е, че структурите са направени от големи издялани камъни, които са съединени. Но тогава хората нямали технологиите да режат такива голоме скали.

Освен това те не използвали колелото. Това изобретение е отнесено в Южна Америка от испанските завоеватели. Как тогава те са местили тези гигантски скали?

7. Древна карта на съкровище, която може да направи всекиго богат

На снимката се вижда меден свитък, открит в пещера в Мъртво море. Вярва се, че той води към древноеврейски съкровища.

Свитъкът е карта на съкровище, която води хората към религиозни ценности, изработени от ценен метал. Някои експерти са сигурни, че тя води до съкровището от Втория йерусалимски храм, който бил унищожен през 70-а година сл. Хр.

Учени разгадаха една от най-големите мистерии, която привличаше туристи от цял свят в Перу

Хората успели да дешифрират голяма част от картата, но тъй като тя е изключително прецизна в своите инструкции, като например „завийте наляво при водния фонтан“, е невъзможно съкровището да бъде открито, тъй като тези места са или изгубени отдавна или покрити с пясък.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай