logo

7 неща, които никога да не слагате в ръчния си багаж

7 неща, които никога да не слагате в ръчния си багаж

Очаквате вече всички да знаят правилата, но кошчетата, пълни с бутилки с вода и прекалено големи шампоани на всеки пункт за проверка говорят друго

В чантата с ръчния багаж обикновено слагаме най-цените и важните си неща. Или, ако не искаме да чекираме багаж – всичките си неща.

Но има някои предмети, които никога не бива да попадат в ръчния ви багаж. Вижте кои са те и си спестете огромни главоболия на летището.

Авиокомпании въведоха драстични промени, свързани с ръчния багаж

Храна със силна миризма

Всички сме за здравословните и евтини закуски. Но е хубаво да се помислите и за останалите хора, натъпкани в тясно пространство за няколко часа, ако смятате да носите със себе си миризливи храни (те със сигурност ще ви гледат – човека, който яде сандвич с риба на средната седалка).

Всичко с чесън, оцет, пикантно или кисело може да е непроятно за останалите пътници, дори и да си остане в чантата ви през целия полет, пише Smarter Travel.

Устройства, работещи с батерии

Слагате електрическата си четка за зъби или самобръсначка в ръчния багаж? Уверете се, че или сте извадили батериите или сте ги залепили с лепенка на позиция „изключено“. Устройствата с батерии лесн се включват, когато се премятат в багажа, и лесно привличат вниманието на охраната (да не говорим, че батерията се изтощава преди още да сте стигнали до вашата дестинация). По-добре се подсигурете и опаковайте батериите отделно от устройствата.

Оръжия

Би трябвало да е ясно за всички, че оръжия не се носят в ръчния багаж, но съдейки по броя на огнестрелните оръжия, ножовете и експлозивите, които се конфискуват на летищата, явно има нужда от напомняне.

През 2019 г. американската Служба за транспортна безопасност е конфискувала 4432 огнестрелни оръжия на американски летища, както и ножове, ножчета за хартия и гранати. Да не забравяме и за предмети за самозащита като електрошок, малки ножовеи спрейове. Тези неща не са разрешени в салона на самолета, затова проверете отново чантата си или раницата, която рядко използвате, за да се уверите, че вътре не сте забравили нещо подобно.

Течности над 100 мл

Очаквате вече всички да знаят правилата, но кошчетата, пълни с бутилки с вода и прекалено големи шампоани на всеки пункт за проверка говорят друго. Всичко под формата на течност, аерозол или гел трябва да бъде не повече от 100 мл. Можете се поинтересувате от бутилки за многократна употреба с точните размери за полет и да си отсипете от любимите продукти в контейнери, които ще минат проверката.

Месо, сирене и шоколад

Смятате да си сложите буца сирене, един шоколад или щафета салам в чантата? По-добре недейте. Някои рентгени не могат да направят разлика между пита кашкавал и пластичен експлозив (двете имат подобна плътност). Ако носите такива неща, бъдете подготвени, че ще искат да ви претърсят багажа.

Спортно оборудване

Когато се съмнявате за нещо, проверете. Ако не сте сигурни дали може да сложите нещо в ръчния си багаж, по-добре го преместете в чекирания, вместо да рискувате да се забавите при проверките. По-голямата част от спортното оборудване, например, не е разрешена в ръчния багаж, защото може да бъде ползвана като оръжие. Примери за това са бейзболни бухалки, стикове за голф, щеки за билярд, щеки за ски или хокей стикове. Можете да носите по-малки предмети като топки за бейзбол или баскетбол.

Обезвредени оръжия

Какво да не правим преди полет? 8 съвета от стюардеси

Това че оръжието ви не работи, не означава, че можете да го качите на борда. Изглежда много хора обичат да си носят забавни неща като реплика на противопехотна мина, обезвредена граната, симулация на експлозиви и други неработещи оръжия на почивката.

За тяхно нещастие службите за транспортна безопасност не знаят дали тези неща са истински или не докато не повикат отряда за обезвреждане на бомби. Което ви гарантира, че ще си изпуснете полета, а може да ви пратят и в затвора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай