logo

6 неща, които никога да не казвате на един грък

6 неща, които никога да не казвате на един грък

Гърция е страна, в която почти целогодишно пристигат много туристи от цял свят. Някои от тях, обаче, изпитват големи затруднения да разберат културата на страната и да овладеят тънкостите на общуването с местните. В тяхна помощ и за избягване на неудобните разговори местни медии съставиха списък с топ 6 на нещата, които никога не трябва да казвате на един грък.

1. „Може ли едно турско кафе?“

Не, не може. Наистина не ви трябва да задавате този въпрос – в дома на грък или в кафене. По две причини. Първо, това е „гръцко кафе“ и ще ви бъде изнесена цяла лекция по темата, така че да си научите добре урока занапред. И второ, вие сте в Гърция, значи кафето е гръцко!

2. „Накъде е океанът?“

Гърция не се намира на брега на океана. Намира се в Средиземно море, което пък е разделено на други морета – Йонийско, Егейско (Бяло) и Критско. Ако сте били на остров в океана, знаете, че там има огромни вълни. Гърците са много горди със своите красиви, спокойни сини морета, които са прекрасни за плуване, плаване и водни спортове.

Кой е казал, че пищните жени не са красиви? В тези три страни ги смятат за богини (СНИМКИ)

3. „Къде е Пантеонът?“

Сбъркали сте страната. Имате предвит Партенона. За гърците историята и историческите места са неделима част от културата и обществото. Така че преди да отидете в Гърция да търсите Пантеона – древноримска сграда, намираща се в Рим, влезте първо в Гугъл!

4. „Можете ли да ме научите да казвам нещо на гръцки?“

Това е наистина много лош въпрос, който кара гърците да казват на чужденците да пробват наистина трудни и почти невъзможни за поризнасяне думи – означаващи вероятно древногръцко ястие, измислено от Аристофан. Давайте, пробвайте да видите как ще се справите!

5. „Ето адреса ми, потърсете ме, ако идвате в моята страна“

Не казвайте това, ако не го мислите наистина. Ако дадете адреса си на грък, почти сигурно е, че ако той някога дойде във вашата страна, ще ви потърси. Гърците са известни със своето гостоприемство и след като са ви посрещнали в тяхното село или остров, ще очакват вие да направите същото.

Български турист описа минусите на Истанбул и разкри от какво да се предпазваме там

6. „Истанбул“.

Гърците все още наричат града Константинопол. Нищо лощо няма да ви се случи, ако го наречете Истанбул, но темата е наистина е чувствителна за тях по много причини. Всъщност, ако си купите самолетен билет от Гърция до Истанбул, на него ще пише Константинопол на гръцки. Дори по новините го произнасят така. Причината е не само в историческата връзка на страната с мегаполиса, но и заради религиозните обвързаности с него.

Коментирай