logo

3 неща, които ме поразиха в Азербайджан

3 неща, които ме поразиха в Азербайджан

Бившата съветска република няма нищо общо с представите ни от миналото

От всички страни от бившия СССР, където съм била, най-късно посетих Азербайджан. Баку е по-скоро прогресивен модерен град, наподобяващ Дубай, пише българка в социалните мрежи. В Азербайджан обаче като турист бях изненадана не само от това.


Оригиналната архитектура на Баку

Приходите от производство на нефт до голяма степен се изразходват за външния вид на столицата на Азербайджан. На мястото на типичните многоетажки, сякаш по магия, растат необичайни сгради в стил Дубай.

Най-посещаваните туристически дестинации в Македония

Така че в Баку бях особено впечатлена от музея на килимите (нова сграда под формата на сгънат бял килим) и културния център „Хейдар Алиев“, напомнящ космически кораб на бъдещето.

На добре реновираната крайбрежна улица на Баку има дори „Малка Венеция“ (зона с канали, където всеки може да се качи на голдола с гондолиер, както в Италия.

Пламтящите кули, три небостъргача, изградени във формата на пламъци, са много впечатляващи в столицата. Особено красиви са кулите вечер и през нощта, когато е включено осветлението, което многократно е признато за най-доброто в света! На фасадите на сградите се развива флагът на Азербайджан, гори огън, появяват се фантастични шарки - великолепна гледка!

Тъй като „Пламтящите кули“ са построени на хълм, те се виждат от почти навсякъде в Баку.


Кални вулкани

Лично аз наистина обичам всичко необичайно, така че тази атракция много ми хареса и я запомних. Пейзажът тук е като на друга планета: сива земя, с големи пукнатини, върху която има няколко десетки кални вулкана (най-големият с кратер около 3 метра).

Между другото, туристите влизат в този кратер и сядат там до шията в калта, тъй като се смята за лековита. Не го направих, защото прочетох предварително, че мръсотията е много трудна за измиване.

Кой е най-големият град на Черно море?

Човек трябва да бъде внимателен с тези вулкани: сивата маса от мръсотия, гърмяща, постепенно се превръща в топка, която в крайна сметка се спуква и пръска всичко наоколо. Лесно можеш да станеш на прасе!

В град Гобустан, на 60 км от Баку, има кални вулкани. И между другото, именно в Азербайджан се намират половината от всички известни кални вулкани в света!


Традиционна закуска с 15 блюда

Кафене в Баку, което е специализирано в традиционна кухня, предлага най-уникалната и страхотна закуска в живота ми! За двама души за закуска слагат 12 чинии и няколко тигана с различни ястия. 2 вида бъркани яйца (с домати и картофи), няколко сорта сирене, наденица, 2 вида маслини, масло, зеленчуци, билки, извара, конфитюр - това е само частичен списък на ястията.

Като цяло, въпреки че всичко беше много вкусно, можехме да изядем само 70 процента. След като се измъкнахме от кафенето, можехме да обядваме чак след 7 часа. 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Хуй

Бай Хуй 01.07.2020 16:46

Нито една,от бившите съветски републики НЕ ИСКА обратно при Путкин/освен Армения/,защото сега са финансово В ПЪТИ по-добре и се развиват без да помпат руснаците,а последните да ги крадат,като нас !

Zdravko Mamic

Zdravko Mamic 01.07.2020 17:00

Jebem ti materna picka