logo

20 неподозирани факта за живота в Швейцария

20 неподозирани факта за живота в Швейцария

Някои хора не вярват колко скъпо е там докато не видят с очите си

Според много хора и проучвания Швейцария е най-добрата държава за живеене. И това не е изненадващо, като се имат предвид всички нейни удобства и приказна природа.

Тук можете да работите в офис и 15 минути след като приключите работа вече да плувате в езеро. Но освен прочутите пейзажи, вкусния шоколад и стабилните банки, страната има много много с какво да изненада посетителите си, особено тези, на които им е за пръв път.

Гмурнете се в културата на Швейцария и вижте как живеят хората в една от най-богатите страни в света и дали животът на имигрантите там би бил хубав. Вижте 20 неподозирани неща за Швейцария, които ще ви изненадат:

Кои са държавите, в които всички искат да емигрират КАРТИ

1. Някои хора не вярват колко скъпо е там докато не видят с очите си

Заплатите в Швейцария изглеждат невероятно високи, но това чувство се изпарява, когато видите цените в най-обикновен супермаркет. Например 1 кг телешко може да струва около 40 швейцарски франка (37 евро). Можете да пестите пари, ако пазарувате от германски вериги супермаркети.

„След като се преместих да живея в Женева, продължавах да мисля за цените през цялото време и да ги сравнявам с тези в моята страна, но за щастие на нервната ми система спрях“, споделя жена, преместила се да живее в Швейцария, цитирана от brightside.me.

2. Но пък цените са стабилни

Във всички магазини цените на продуктите са почти еднакви. Единственият начин да пестите пари при пазаруване е да купувате неща с намаление. Повечето магазини свалят цените с 50% на определени стоки, когато наближи края на срока им на годност.

„Бензинът, иронично, е евтин. През 1979 си спомням, че плащах 1,20 франка за литър. Днес, четири десетилетия по-късно, цената е смешно ниска на 1,70“, разказва швейцарец. (1 швейцарски франк е 0,92 евро).

3. Наемането на апартамент е предизвикателство

Собствениците на апартаменти са много взискателни и искат много документи, които да потвърдят, че наемателят е платежоспособен. Ако нямате работа и застраховка е почти невъзможно да си намерите хубаво място за живеене. Често искат препоръки от работодателя, за да докажете, че сте надежден.

Освен това цените на апартаментите са много високи. Дори в малките градчета ще ви излезе скъпо. Повечето работодатели разбират колко сложно е начинанието и дават почивен ден за преместване.

„В началото търсехме сами апартаменти. Не можах да намеря нищо. След това наехме супер скъп агент. Накрая сами открихме хубав апартамент. За да го вземем, буквално подкупих предишния наемател, купих всичките му мебели, а той не каза на собственика за другите хора, които имаха интерес към апартамента. За да подпишем договора, трябваше да покажем документи, че нямаме дългове“, разказва двойка, преместила се в Цюрих.

4. Швейцарците уважават застраховките

Местните хора трябва да имат медицинска застраховка и да си плащат за нея. „Всеки човек тук плаща някаква медицинска такса – възрастните плащат 2500 франка. Това им позволява да имат безплатно медицинско обслужване. Но стоматологията е отделно. Там са луди пари“, споделя момиче, преместило се в Швейцария със семейството си.

5. Високите осигуровки не гарантират сериозно отношение към лечението ви

Медицината тук е на праинципа „не вреди“. Ако има възможност лекарите да не се намесват, те не го правят. В Шейцария не предписват безполезни лекарства и процедури. Местните хора нямат редовни тестове и прегледи – твърде скъпо е. Ако се разболеете, можете да отидете на лекар за това.

6. Съвсем нормално е да отидете в друга държава за медицинска помощ и да пазарувате, за да спестите пари

Много швейцарци живеят близо до Германия, Франция и Италия и често ходят в тези страни, за да си купуват храна. Купуват и дрехи, но има ограничение в броя стоки, които могат да пренасят през границата.

7. Глобите също са сложен проблем

Почти на всяко кръстовище в Швейцария има камери, които заснемат и най-малкото нарушение на пътя. Ако нарушите едно от правилата, ще получите съобщение по имейла, че трябва да платите глоба. Паркирането е много скъпо и можете да оставите колата си навън само за час и половина.

Това е и причината много хора да се откажат от шо фирането и да ползват обществен транспорт и велосипеди.

Но глобите не са само за шофьорите. Могат да ви глобят за всичко „Едно момиче се качи на влак в Цюрих и си купи билет презприложение. Но кондукторът каза, че билетът е невалиден, защото е купен 38 секунди след потеглянето на влака. Момичето се опита да обясни, че интернетът е бил бавен и тя е имала билет, но кондукторът я глоби с 30 франка, вместо с 90 (колкото е, когато нямаш никакъв билет). Цената за самия билет беше 8,6 франка“, разказва блогър.

8. Съпругът трябва да осигурява бившата си жена в случай на развод

В Швейцария има закон, който принуждава съпрузите да плащат издръжка не само за децата си, но и за бившите си жени. Всъщност издръжката се плаща от партньора, който има по-голям приход.

9. Пешеходните пътеки в Берн са покрити с кристали „Сваровски“

Докато боядисвали пешеходните пътеки работниците смесили жълта боя с миниатюрни кристали „Сваровски“, което помага за по-доброто отразяване на светлината. 500 грама кристали били нужни за 1 квадратен метър.

10. Местните сортират боклука и пазят всичко чисто

Необходимият минимум е отделяне на стъкло, хартия, пластмаса и органичен отпадък, но в Швейцария има отделни контейнери за кости от месо и риба, бутилки от крем и препрати за пране, чаши от кафе. Повечето хора търсят тези контейнери, защото ако си изхвърлите боклука, след като сте го отделили, е безплатно, но ако съберете всичко в една торба и го хвърлите, ви трябват специални торби за смет. Те струват 1 франк за 20 литра.

За да се отървете от нещо голямо като стару гуми на кола, трябва да го откарате в специални дворове за отпадъци и да платите около 35 долара.

11. Популярната храна в Швейцария

Цените за храна са толкова високи, защото тук няма лоши продукти. Правителството подкрепя фемрерите, законите защитават животните и затова няма евтино месо. Има само висококачествено месо.

Зеленчуците и сиренето в Швейцария са страхотни. Швейцарците обожават сирене и го слагат в много ястия.

12. Има няколко официални езика

В Швейцария има 4 официални езика – френски, немски, италиански и романшки. В зависимост от града се използват различните езици, но повечето хора тук говорят няколко езика. Местният немски е много по-различен от този в Германия.

Романшкият език се говори от по-малко от 1% от швейцарското население, предимно в кантона Граубюнден.

13. Хората прекарват много време навън

В неделя животът тук замръзва. Това не е защото магазините и ресторантите затварят. Всеки има нужда от почивка, включително и работещите в тези обекти.

Климатът и природата са различни в различните региони. Съществува стереотип, че това е страна на планини, дебели крави и шоколадови реки. Но в някои долини има палмови дъвета. Там хората дори отглеждат банани и киви.

14. Швейцарците следват много правила

Тук има строги правила например, когато се местите в нов апартамент, трова да се регистрирате в сградата до три дни и да прочетете всички правила.

В някои къщи не можете да си вземете вана вечер, а в струго дори не можете да пуснете водата в тоалетната. Не можете да си вземете суш след 22 ч. и хората обикновено спазват това. Причината е, че водата вдига шум и пречи на съня на съседите.

Не можете да изхвърляте боклука в торби, различни от специалните. Няма да ви го вземат, а и има голям шанс да ви глобят. Друго правило е, че трябва да си купувате торби за боклук от района, в който живеете.

15. Властите се грижат добре за сигурността на хората

Във всяка сграда има бомбоубежище. Това е стая с внетилационна система, подсиелна с бетонни блокове. Има обществени бомбоубежища за няколко души с по 9 литра вода на човек, сухари, кибрит, консерви и лекарства.

Освен това на хората се раздават специални хапчета, ако нивото на радиация се повиши.

16. Швейцарците не обичат да имат перални в апартаментите си

Местните много уважават традицията за перално помещение в мазето – едно за цялата сграда. Ако някой иска да си сложи пералня в апартамента, не може да го направи. Първо, няма тръби, с които да я свърже. Второ, тя пвдига твърде много шум.

За използването на пералното помещение се прави стриктен график. Това е таблица, в която всеки пише името си. Графикът не може да се нарушава, иначе съседите могат да викнат полиция.

Дори и всеки човек да си има отделна пералня, тя пак ще бъде сложена в пералното помещение.

17. Влаковете са еталон за точност

Разписанието е планирано така, че да можете да стигнете до дестинацията си от всяко планинско село с възможно най-малко прехвърляния. Влаковете тръгват на всеки 30 до 60 минути, така че дори и да изпуснете своя, това не е чкак такъв проблем.

Има много какво да видите докато пътувате.

Двуетажни вагони, шампанско и чудни гледки – най-добрите нощни влакове в Европа

18. Млякото има съвсем различен вкус

За разлика от кравите в другите ферми, на които често им се дават антибиотици и хормони, кравите в Швейцария ядат трева. Млякото там е изключително чисто.

19. Можете да пиете вода от чешмата и от чешмички навън

Можете да пиете вода от чешмичките. Тяхното основно предназначение е да осигури достъп до храна за готвене за всички. От чешмата в кухнята тече минерална вода.

20. Розов (рубинен) шоколад

Трудно е да се повярва, че цветът на този нов вид шоколад е постигнат без оцветители. Той се прави с червени какаови зърна. Оцветители и овкусители не се използват. Розовият шоколад е истинска революция в тази индустрия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Васил

Васил 08.01.2021 8:43

Чудесно бих се вписал в този начин на живот!