logo

13 странни и необичайни места в света, където хората успяват да живеят

13 странни и необичайни места в света, където хората успяват да живеят

Тяхната възраст понякога достига няколкостотин и дори хиляди години

Някои хора се стремят да живеят по такъв начин, че да се слеят с околната среда, дори да станат част от нея. А някой е принуден от обстоятелствата да построи собствен дом, превръщайки го в непревземаема крепост.

И възникват такива необичайни селища, чиято възраст понякога достига няколкостотин и дори хиляди години.


13 Висящ храм на Ханшан, Китай

Този храм е разположен точно в скалата на значителна височина: отчасти той излиза от нея и виси над скалата и се държи от стълбове, пробити в камъка. Той се намира в провинция Шан Джи и е построен от сам монах между 386 и 534 г. сл. н. е. В храма има 40 стаи и всички те са свързани помежду си, така че оформлението е изключително объркващо и лесно можете да се изгубите.

Святото езеро на маите: Уникален природен басейн, на чието дъно се откриват съкровища


12 Ал Джахара, Йемен

Каменни къщи с тесни улички, построени на върха на скала, представляват малко селище, истинска крепост! Кога е възникнало това селище - никой не знае със сигурност, то е толкова древно! Предполага се, че то е построено през 12 век. Но най-удивителното е, че в наши дни местните жители живеят в същите къщи като древните си предшественици, а обичаите и традициите не са се променили много оттогава.


11 Манастир Русано, Гърция

Разположен в сърцето на Централна Гърция, манастирът Русано е на 1027 фута надморска височина на върха на скала. Манастирът е построен през 1545 г. от група монаси, които търсят безопасно място от войни и сътресения, и вярвали, че като създадат дома си на върха на скала, ще се предпазят от нападения. Всъщност никой никога не е нападал манастира.


10 Сетенил де лас Бодегас, Испания

Това е напълно реално място и хората живеят в него повече от 25 000 години! Градът е построен в мрежа от пещери и трансформацията, която се е случила с тези пещери, е невероятна: вместо влажни и тъмни подземия, те се превръщат в градини и горички, с маслинови дървета, лозя и езера.

 

Уникален плаващ курорт строят във водите на Dubai Marina


9 Каза до Пенедо, Португалия

Това е каменна къща, разположена в северната част на Португалия и има поразителна прилика с къщата на Флинтстоун, но всъщност е далеч от каменната ера: къщата е построена през 1972 г. от четири големи камъка.


8 Понте Векио, Италия

Понте Векио всъщност е мост! Освен това никой не знае кога е построен и кой всъщност е измислил дизайна му, но хората живеят върху него от 13-ти век: след като търговците започват да се местят на моста, за да продават стоките си директно върху него.

Впоследствие наблизо бяха построени малки апартаменти, които да им позволят да живеят наблизо. По някакъв невероятен начин този мост е издържал на много наводнения и продължава да стои и до днес.


7 Матата, Тунис

Матата - селище в пустинята в Тунис, известно със своя творчески подход за създаване на благоприятен климат в къщите за жителите: къщите тук са вкопани точно в земята, в пясъчник, така че вътре не е толкова горещо, колкото навън, а силните ветрове не могат да навредят на къщата.


6 Сийланд, Англия

Този стар военен форд, разположен на 6 мили от бреговете на Англия и изоставен през 1956 г., скоро придоби нови заселници: един човек реши да управлява радиостанция тук, която след 2 години съществуване беше затворена като незаконна.

Но господин Бейтс не се предаде: мястото му хареса толкова много, че той се утвърди тук твърдо, наричайки къщата си своя собствена държава и разработи собствено знаме, химн, валута и паспорт! За съжаление британското правителство не подкрепи подобна инициатива и се опита да разкара самообявилия се президент, но кулата му беше в международни води, така че той остана там.


5 Вила Жирасол, Италия

Бихте ли могли да живеете в къща, която постоянно се върти след движението на слънцето? През 1929 г. италиански инженер проектира L-образна вила, която се върти около централния си елемент, следвайки слънцето с 9 инча в минута, позволявайки стаите да бъдат осветени с естествена светлина през по-голямата част от деня.


4 Санторио Мадона дела Корона, Испания

Скалната църква, построена през 1530 г., се превърна в популярно място за поклонение на монасите отшелници, които построиха домовете си до нея. Сега това е туристически обект, който изглежда почти по същия начин, както преди 500 години, а изкачването на планината е истински тест за издръжливост.


3 Маунт Фан Цзин, Китай

Свещеният будистки обект, разположен в китайската провинция Гадина, е на височина 8 430 фута. Много будисти вярват, че тази планина Фан Цзин е свещено място, където можете да постигнете духовно просветление, точно както някога тук е бил Майтрея Буда, което определено обяснява защо толкова много хора са готови да направят почти невъзможно изкачване тук.


2 Базоулс, Франция

Френското село, което се намира на ръба на огромна дупка в земята, широкоа 400 метра и дълбока 100 метра, съществува от 1000 години. Местните са успели да превърнат своя потенциално смъртоносен дом в туристическа атракция, където хората идват от цял ​​свят, за да изпият чаша кафе на ръба на пропастта. Най-невероятното е, че хората все още живеят тук и не искат да се местят никъде.


1 Преджама, замък в Словения

Легендарният Профи Джон Макхейл е построен през 11-ти век и е бил дом на много хора, но най-известната история е, когато имперската армия е избягала от преследване тук и е защитавала успешно  замъка в продължение на 366 дни. Под замъка имало таен тунел към селото, с помощта на който хранителните запаси в замъка непрекъснато се попълвали. И входът на този тунел бил маскиран като тоалетна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай