logo

13 културни шока, които ще ви сервира Австрия

13 културни шока, които ще ви сервира Австрия

Вижте неподозирани национални странности, които правят страната уникална

Австрия, наред с Германия, е една от най-предпочитаните страни за живеене и работа от чужденците, включително и от много българи. Тя привлича с високия си стандарт, уреденост и относително спокойствие.

Но тази наглед скучна страна може да поднесе страшно много изненади на чужденците. Някои от порядките в нея могат да се окажат истински културен шок.

Как да прекарате три страхотни дни във Виена

Чужденци, преместили се в страната, разказват с какви странни неща са принудени да се сблъскват в ежедневието си. Споделят ги, за да помогнат на хората да разберат Австрия малко по-добре.

Вижте 13 неподозирани културни странности, които правят страната уникална:

2 целувки по бузите вместо прегръдка

Ако обичате да наблюдавате неловки ситуации с физически контакт, застанете на място, където чужденец ще се среща с австриец. Местният ще се опита да даде по целувка на всяка буза, докато чужденецът ще се пробва за солидна прегръдка с ръце около вата и контакт в горната част на тялото. Комбинацията от двете никога не е красива.

Обикновено в първите няколко месеца пришълците са доста стресирани, когато трябва да се поздравят с някого. Още по-неловко става, когато тъкмо са хванали цака на цялото това мляс-мляс и, когато се срещат с някого за пръв път, се опитват да му го приложат. Само че при такива обстоятелства едно ръкостискане е съвсем достатъчно.

Сложната кодова система на бутоните в асансьора

Не е нещо необичайно да видите чужденец, който малко се е разплакал в австрийски асансьор, след като половин час са е опитвал да разшифрова на кой етаж се намира, от кой етаж исва и на кой етаж иска да отиде. Един такъв човек е открит в асансьор със следните бутони: Е-М-1-2-D. Не е ясно как завършва тази история, но със сигурност всеки от бутоните е бил натискан по няколко пъти.

Културата на ходенето до тоалетна

Нищо не тества така добре силата на духа на пришълците както ползването на тоалетната в Австрия. Ключовете за лампата обикновено са на най-странните места – от външната страна на вратата, или са връв, която трябва да дръпнете, или са толкова високо на стената, че е невъзможно да ги откриете в тъмното.

И след това идва рафтът в типичната австрийска тоалетна. Повечето тоалетни в страната са проектирани така, че има рафт, на който можете буквално да се обърнете и да видите какво сте свършили, преди да пуснете водата. Освен това заради въпросния рафт често можете да се изпръскате докато си вършите малката нужда.

А колкото до пускането на водата – това е игра на проба-грешка. С две думи, посещението на нужника в тази страна си е цяло приключение.

Оправяне на леглото

Много хора, идващи от други страни, с аизненадани от начина на оправяне на леглото в Австрия. Става дума за две одеяла за двама души. Ако двама души делят едно легло, има две отделни одеяла за всеки, за да се увие.

Някои хора са свикнали да се завиват с едно голямо общо одеяло. И смятат, че двете отделни одеяла пречат на интимната част от отношенията. Но всъщност се оказва, че е доста удобно – като приключите със забавлението, всеки се сгушва удобно в собственото си одеяло.

Кучетата

В Австрия кучетата могат да ходят почти навсякъде. Можете да ги видите на различни места – в дамски чанти, в метрото, в офиса, на летището, и със сигурност в ресторанти и кафенета. Много ресторанти дори имат купи за вода за домашни любимци. Затова не се изненадвайте, ако някое космато същество се покаже под масата до вашата, за да ви поздрави.

Да поканите някого означава, че вие плащате

Австрийците може да се изненадат, когато някой чужденец, когото едва познават, ги покани на събирането за рождения си ден. а чужденецът може да се окаже дори по-изненадан, когато местните му оставят сметката за всички бири, изпити на партито.

В превод, когато кажете „Каня тя“, австрийците си мислят, че ще ги черпите. Просто защото тук те така го казват.

Пресичането на улицата

Можете да видите чужденец, притичващ да пресече улицата на червено, когато няма коли, докато австрийците чинно си чакат зеления сигнал. Пресичащият със сигурност ще получи няколко лоши погледа за постъпката си. Тук хората вемат правилата за пътна безопасност много насериозно. Просто изчакайте зеленото човече и правете като местните.

Спестете си празните приказки

Австрийците са много дружелюбни хора, но първо трябва да ги опознаете. Това ознчава, че тук в магазина и кафенето няма да получите обичайните въпроси „Как си“ или „Как беше денят ти“. Непознатите са си непознати и социалният етикет изисква по-резервирано общуване на публично място между двама души, които не се познават. Празните приказки се считат за ненужни.

Свалете си обувките

Не е кой знае какво, но все пак е важно. Когато влизате в нечий дом, не се изненадвайте, ако учтиво ви подадат чифт домашни пантофи, с които да смените своите докато сте на гости. И въпреки че мнозина западняци това е странно, след това започват да разбират ползите от него.

Носете си пари в брой или се гответе за срамна разходка до банкомата

Много ресторанти и кафенета в Австрия все още приемат само пари в брой. Носете си кеш или бъдете подготвени да обикаляте улиците мърморейки в търсене на банкомат, пише viennawurstelstand.com.

Следете касиера в супермаркета

По местата, готови,с тарт – такова еусещането, когато човекът преди вас на касата приключи с плащането и дойде вашият ред. Да поддържате темпото на касиера не е лесна задача. Буквално тук трябва да се провежда олимпиада за касиери. Те са вероятно най-ефективните и бързи работници в страната. Затова, когато вашият момент настъпи, не се мотайте, а започвайте веднага да си прибирате покупките в чантите без да изоставате.

Голотата на обществени места

Защо Германия е най-странната страна в света, дори за самите германци

Това не е просто културен шок, а шамар в лицето. Първият сблъсък с това явление остава незабравим.

Австрийците са много по-совободени и спокойни за телата си от много други нации, особено в сравнение с англосаксонския свят. Ходенето без дрехи тук е съвсем реално, разбира се на определени места и при съответните правила.

Пушенето в барове, кафенета и ресторанти

Ако сте пушач, ще ви се строи прекарасно, че Австрия все още предлага тази възможност. За хората, които смятат, че пушенето на закрито би трябвало да е в миналото, ще има голямо разочарование.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай